Graafmachines zakken door grond

AANNEMER ZAL MOETEN OPDRAAIEN VOOR SCHADE AAN WAARDEVOL NATUURGEBIED

De twee graafmachines zakten door de grond in natuurgebied Vorsendonkbroek.
Foto Bollen De twee graafmachines zakten door de grond in natuurgebied Vorsendonkbroek.
In het Vorsdonkbroek, een natuurgebied op de grens tussen Gelrode en Betekom, zijn afgelopen woensdag twee graafmachines door de grond gezakt. In het natuurgebied wilde een aannemer werken uitvoeren aan de waterlopen, met desastreuze gevolgen. "De aannemer zal moeten opdraaien voor de schade die het natuurgebied heeft opgelopen", klinkt het.

"Er waren bevers gesignaleerd in het gebied en die kunnen ervoor zorgen dat de bloemen onder water komen te staan", legt gedeputeerde van de provincie Monique Swinnen uit. "We hebben dus een aannemer aangenomen om de bevers daar weg te halen om de bloemen te beschermen. We hebben op voorhand plannen uitgedacht hoe de aannemer daar kon geraken, want het veen daar is gevoelige grond. Blijkbaar heeft de aannemer zich daar niet aan gehouden en de eerste graafmachine zakte door de grond. Toen een tweede machine hem uit zijn benarde situatie wilde helpen, zakte die er ook doorheen voor die de andere kraan kon bereiken."


Natuurpunt begrijpt dat iedereen zijn uiterste best wil doen, maar betreurt de situatie. "Die kraan woog goed twaalf ton en er is schade aan het veen, het nabij gelegen wandelpad en de orchideeën", weet Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Geknoeid met kunst

"Onze mensen van Natuurpunt, de provincie en de aannemer zelf zijn gisteren nog de hele dag in de weer geweest om de machines uit het veen te halen. Onze vrijwilligers waren op een bepaald moment echt ten einde raad en stonden zelfs woensdagavond nog met de schop klaar om de machine uit het veen te krijgen. Het wandelpad is zeker tot in het voorjaar onbewandelbaar. Het is vreselijk jammer dat zoiets is kunnen gebeuren. Orchideeën zijn hele gevoelige bloemen en hebben veel zorg nodig. Het kan nog tientallen jaren duren voor de orchideeën weer volop kunnen bloeien. Dit is alsof er geknoeid zou worden met kunstwerken van Van Eyck of Rubens, zoveel waarde hebben ze. Dit toont aan met hoeveel zorg we met natuur moeten omspringen, zowel aannemers, provincies als vrijwilligers. Het is nu nog afwachten tot de lente om de echte schade aan de bloemen op te meten. Maar hier moeten we zeker lessen uit trekken."


"De aannemer zal in ieder geval moeten opdraaien voor de schade die is opgelopen. Hoeveel euro dat zal zijn is nu nog moeilijk te voorspellen. Pas in het voorjaar zullen we de schade kunnen opmeten", voegt Monique Swinnen toe.