Gezin vindt geen gepaste begeleiding voor autistische zoon: “Jarne (10) valt tussen de mazen van het net”

Tim en Kelly Bries uit Langdorp trekken aan de alarmbel. Hun beide zoontjes Jarne (10) en Niel (5) kampen met een autismespectrumstoornis, maar voor de oudste vinden ze geen gepaste begeleiding. “Hij heeft moeite om zijn emoties te beheersen en wordt nu opgevangen door zijn oma, die hij onlangs in het gezicht sloeg met een boek. De situatie is onhoudbaar geworden", zucht mama Kelly.
Het gezin Bries met de kleine Niel en Jarne.
Tom Van de Weyer Het gezin Bries met de kleine Niel en Jarne.

ASS is een ontwikkelingsstoornis. Dat de twee zoontjes van Kelly en Tim kampen met het probleem, maakt hun gezinsleven soms erg moeilijk.  Wie een autismespectrumstoornis heeft, kan vaak moeilijk overweg met emoties en met andere mensen. Kinderen met ASS hebben schrik voor verandering en kunnen heel heftig reageren als de zaken niet verlopen zoals ze verwachten. “Met Jarne (10) zijn we vijf jaar lang bij alle mogelijke psychologen geweest in de regio. Eerst werd gezegd dat hij gewoon een druk kind is en dat we hem moesten laten sporten”, zegt vader Tim (38). “Als keeper kan hij zich wat uitleven. In 2016 werden bij hem de diagnoses ASS en ADHD (attention deficit disorder, een aandachtsstoornis, nvdr.) gesteld in een privékliniek in Mechelen. Hij is naar een kleinere school verhuisd waar het voor hem wat rustiger is.” 

Onhoudbaar

Kelly en Tim hebben de handen vol met zoontjes. “Hun dwangmatige gedrag domineert ons leven. Door de kleinste verandering zijn de jongens van slag”, vertellen ze. “Wij gaan beiden uit werken en hun grootmoeder Sonja is oppas. Jarne kan zijn emoties niet uiten en werkt zijn agressie uit op haar. Hij sloeg haar met een boek hard op haar oog. Ze is daar niet geheel van hersteld. Ook zijn broertje heeft hij flink pijn gedaan. De thuissituatie wordt onhoudbaar.”

Bijzonder onderwijs

Niel kan binnenkort naar het bijzonder onderwijs Elzenhof in Aarschot. “Voor de leeftijdscategorie van onze jongste is begeleiding voorzien, maar voor Jarne niet. Groepstherapie zou voor hem ideaal zijn om zijn woede te leren beheersen. In het revalidatiecentrum in Aarschot zijn er leefgroepen, maar daar kan hij niet terecht, omdat hij tussen twee leeftijdscategorieën in valt.” Nu staat Jarne wel op een wachtlijst voor Het Raster, een dienst voor thuisbegeleiding van autistische kinderen. “Maar het zal nog twee jaar duren vooraleer hij hulp kan krijgen.  In tussentijd zoeken we privéhulp  op eigen kosten. We rijden elke week met hem naar de Berkenwinning in Heusden-Zolder. Daar is een psychologe, maar hij heeft er niet de juiste klik mee.” De ouders maken zich grote zorgen over de toekomst van hun jongens.  “Binnenkort is Jarne een opgeschoten puber. We vangen verhalen op van andere gezinnen en vrezen dat het alleen maar moeilijker wordt. Er zijn jongeren met ASS die uiteindelijk weglopen van huis of een zelfmoordpoging ondernemen”, zegt moeder Kelly (38).

Het revalidatiecentrum in Aarschot erkent het probleem. “Wij bieden hulp aan kleine kinderen. Door de wachtlijst zal Jarne al in de middelbare school zitten, wanneer hij aan de beurt komt en die leeftijdsgroep bedienen we niet. Mogelijk zijn er andere instellingen waar het gezin terechtkan.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hilde Elsen

    Heb je Tremelo al geprobeerd? Wij wonen in Gelrode en onze zoon( ASS) ging na het derde leerjaar naar de Daniaanschool waar ze een auti-werking hebben. Thuis waren wij ten einde raad toen, alles stond in het kader van hem en hoe hij zich voelde. Wij en onze andere 3 kinderen hadden geen leven, en hij ook niet. Na 1 maand op de Daniaanschool verliep alles thuis terug quasi normaal. Zij zijn fantastisch! Hij heeft ook zijn getuigschrift van de lagere school behaald daar.

  • Geert Stas

    Wij zitten in dezelfde situatie , jongeren tussen 13 en 18 jaar kunnen negers terecht overal is er geen plaats voor begeleiding , wij hebben alle instanties die er zijn aangeschreven en steeds hezefde antwoord enorme lange wachttijden , ik heb ook al het ministerie van onderwijs en Zijne Majesteit De Koning ingelicht over de problematiek .