Evocatie Bloednacht brengt oorlogsgruwel in beeld

Vanavond gaat Bloednacht in première in Aarschot.
Foto Mertens Vanavond gaat Bloednacht in première in Aarschot.
In de museumtuin in Aarschot werden de voorbije dagen de laatste voorbereidingen getroffen voor het oorlogsdrama Bloednacht. De evocatie vertelt het verhaal van de dramatische gebeurtenissen op 19 en 20 augustus 1914. Heel wat Aarschottenaars, vaak ook mensen die banden hebben met de doden van weleer, figureren in het spektakel.

"Het verhaal is opgehangen aan een fictief interview tussen de weduwe van burgemeester Jozef Tielemans en de Amerikaanse journalist van de New York World Alexander Powell", zegt schrijver Koen Huybens. "Dat interview heeft in werkelijkheid nooit plaatsgevonden, maar biedt ons wel de mogelijkheid om de verschillende versies van de gebeurtenissen te vertellen."


Want niemand weet precies wat er die dramatische dagen gebeurd is. Feit is dat de Duitse kolonel Johannes Stenger doodgeschoten werd op de Grote Markt en dat de vergeldingsmaatregelen ongemeen gruwelijk waren. Het Duitse leger trok moordend, brandend, plunderend en verkrachtend de stad binnen. Uiteindelijk vielen er 173 doden.


"Zo is er het verhaal van een man die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, volledig in paniek, in de Demer sukkelde omdat de Duitsers opnieuw daar waren", zegt André Delsaerdt, die met Johan Van Rensbergen een boek over de oorlogsslachtoffers schreef. "Of Jan Frans Camerlinckx, die na jaren hard werken in Argentinië in Aarschot van zijn oude dag wilde genieten en hier doodgeschoten werd."


Intussen zijn ook de familieleden van kapitein Gilson in Aarschot aangekomen. Een kleinzoon van de kapitein opende de tentoonstelling 'Gasthoven Invites' en op 18 augustus krijgt het monument, dat door de werken op het Kapitein Gilsonplein verplaatst werd, opnieuw een vaste stek.


De opvoeringen van Bloednacht vinden plaats op 13, 14 en 15 augustus om 21.30 uur. (GMA)