Enorme foto's herinneren aan Groote Oorlog

SCALA SCHREEF SPECIALE OORLOGSNUMMERS VOOR HERDENKINGSCONCERT

De Aarschotse jeugd bestudeert een reusachtige foto van hun leeftijdsgenoten van 100 jaar geleden.
Baert Marc De Aarschotse jeugd bestudeert een reusachtige foto van hun leeftijdsgenoten van 100 jaar geleden.
Om de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend te houden, werden in Aarschot zestien banners in het straatbeeld gehangen met daarop uitvergrote oude foto's. In 1914 werd Aarschot bijzonder zwaar getroffen. 173 burgers werden in koelen bloede geëxecuteerd en meer dan 400 huizen gingen in vlammen op. Het hoogtepunt van de herdenkingen vindt in augustus plaats met de evocatie Bloednacht en een concert van het Aarschotse meisjeskoor Scala. Stijn en Steven Kolacny schreven zelfs nieuwe nummers.

"De banners zijn drie op twee meter groot", zegt schepen van Cultuur Steven Omblets (CD&V). "Het was niet simpel om de kleine foto's te vergroten tot dit formaat. Onder meer foto's van de vroegere Grote Markt kan je terugvinden. De zijde van het huidige KBC-kantoor werd een eeuw geleden helemaal vernield."


Op een balkon van een vroeger gebouw werd de Duitse kolonel Stenger vermoord, het begin van de gruwel. In september 1914 werd ook het vroegere stadhuis, dat stond op de plaats van het herdenkingsmonument vernield. "Maar we tonen niet alleen beelden van gebouwen", zegt Omblets. "Ook een foto van burgemeester Tielemans, zijn broer en zoon werd uitvergroot. Zij waren bij de 173 burgers die vermoord werden. Door de banners willen we dat bezoekers een beeld krijgen van onze stad honderd jaar geleden. Aan Het Gasthuis werden twee grote banners van twaalf meter op drie bevestigd."


Tijdens de maand augustus vinden er talloze herdenkingsactiviteiten plaats. De broers Steven en Stijn Kolacny geven met hun meisjeskoor Scala op 16 augustus een herdenkingsconcert op de Grote Markt. "We brengen een naar Scala-normen speciaal repertoire", zegt Stijn Kolacny. "Het bestaat uit uptempo soldatenliederen uit de Eerste Wereldoorlog. Ook mijn broer Steven kroop in de pen en schreef een melodie op een tekst van een Joodse vader uit de Tweede Wereldoorlog. Deze tekst hekelt het zinloze geweld van de oorlog."

Een recent beeld van diezelfde Grote Markt.
Baert Marc Een recent beeld van diezelfde Grote Markt.

Scala met liveband

Scala treedt op met een liveband en er is aansluitend een klank- en lichtspel. Op 13, 14 en 15 augustus vindt ook de historische evocatie Bloednacht plaats in de museumtuin. Ook de 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen van het Belgisch leger is van de partij. Op 17 augustus organiseren ze een hele dag herdenkingsactiviteiten. Verder starten ook de tentoonstellingen 'Gasthoven invites' en 'Aarschot Martelaarstad 1914'. Ook 'De Terugtocht' doet op 12 augustus de stad aan. Met paard en kar, per fiets en te voet trekken de soldaten van Halen naar Dendermonde. De Hertogelijke Kring voor Heemkunde organiseert op 19 augustus een Stille Tocht en een dag later vindt de Vluchtelingenmars van vzw Poëzie Aarschot plaats. Ook de Sint-Rochusverlichting - op 15 augustus - staat helemaal in het teken van de Eerste Wereldoorlog.

De foto's van de Eerste Wereldoorlog in Aarschot hangen overal in het centrum. Verschillende locaties zijn nog steeds te herkennen. Zo toont de zwart-witfoto links een beeld van de Grote Markt van Aarschot tijdens de oorlog.
Baert Marc De foto's van de Eerste Wereldoorlog in Aarschot hangen overal in het centrum. Verschillende locaties zijn nog steeds te herkennen. Zo toont de zwart-witfoto links een beeld van de Grote Markt van Aarschot tijdens de oorlog.