Eerste spade de grond in voor nieuwe sociale woonwijk

Ter Heide kan op termijn 170 wooneenheden tellen

Twee straten en 84 sociale wooneenheden: die vormen samen de nieuwe wijk Ter Heide, waarvan de bouw intussen begonnen is. Aarschot tekent zo meteen voor het grootste sociale huisvestingsproject in de stad sinds de jaren 80. En de wijk kan nog uitbreiden.
Een toekomstbeeld van de nieuwe woonwijk.
Cnuz Een toekomstbeeld van de nieuwe woonwijk.

Op het perceel tussen de Ter Heidelaan, Liersesteenweg en de Kleine Mechelsebaan heeft aannemer Hooyberghs uit Arendonk intussen de werf opgesteld. De nieuwe wijk zal nu in drie fases gebouwd worden. In de eerste fase, die de naam 't Hofke kreeg, worden 39 wooneenheden in vier blokken gebouwd, alsook een ondergrondse parking voor 36 wagens. Het grootste volume krijgt een L-vorm, alsook drie bouwlagen. Het complex zal flats tellen, maar ook woningen voor andersvaliden. Deze eerste fase heeft een prijskaartje van 7,3 miljoen euro en moet midden 2019 klaar zijn.

In november wordt met fase twee begonnen. Dan komen er 45 eenheden bij, samen goed voor 7,8 miljoen euro. Fase drie ligt intussen nog op de tekentafel, maar tegen 2021 zou de wijk finaal ongeveer 170 wooneenheden kunnen tellen. Al is dat afhankelijk van de wachtlijsten.

Het Aarschotse schepencollege, de aannemer en medewerkers van huisvestingsmaatschappij Cnuz op het bouwterrein.
Tom Van de Weyer Het Aarschotse schepencollege, de aannemer en medewerkers van huisvestingsmaatschappij Cnuz op het bouwterrein.

Aannemer Hooyberghs en ontwikkelaar B&R zijn voorlopig nog eigenaar van het perceel. Maar zodra de gebouwen er staan, worden ze verkocht aan de private huisvestingsmaatschappij Cnuz, die subsidies krijgt van de Sociale Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen. "In 2015 werden de eerste lijnen uitgezet in het masterplan", zegt Nicole Van Emelen, ondervoorzitter van Cnuz. "Voor dit gebied hebben we gekozen voor CBO's: constructieve benadering overheidsopdrachten. Op deze manier kunnen op private grond snel nieuwe woningen gebouwd worden. Samen met het stadsbestuur van Aarschot hebben we het aantal sociale woningen met 31 procent kunnen uitbreiden. Dit project voldoet aan de noden die er in de stad zijn. In het aanbod zitten woningen voor ouderen, alleenstaanden en andersvaliden. De wijk krijgt ook een groene inkleuring, met pleintjes voor sociale interactie."

"De gebouwen zullen ook energiezuinig zijn, en verwarmd worden met zonneboilers", geeft Van Emelen nog mee. "Voorts zullen we ons bestaande patrimonium renoveren. Zo krijgen de woningen in de Gijmelbergwijk een hogerendementsketel."

Het grondplan van Ter Heide.
Cnuz Het grondplan van Ter Heide.

Tot slot zal er een nieuwe straat aangelegd worden vanaf de Liersesteenweg die de naam André Schellenslaan krijgt. En ook aan de Kleine Mechelsebaan komt een ontsluiting. Een gescheiden fietspad zal de doorsteek mogelijk maken tussen beide hoofdwegen. En in de derde fase krijgt de wijk ook een Albert Renierplein. "Tegen 2025 zouden we voor het Agentschap Wonen Vlaanderen 225 extra wooneenheden gebouwd moeten hebben. Met Ter Heide zitten we op het juiste spoor", besluit burgemeester André Peeters (CD&V).
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.