Een op drie diertjes zou kampen met ziekte: Stad laat zwerfkatten met aids inslapen, maar dierenorganisaties kanten zich tegen initiatief

Ook het probleem van de zwerfkatten werd onder de loep genomen.
Geert Mertens Ook het probleem van de zwerfkatten werd onder de loep genomen.
De stad Aarschot bindt de strijd aan tegen zwerfkatten met aids. De dieren worden voortaan getest en indien nodig laat de stad ze inslapen. Volgens een studie zou één op drie zwerfkatten in de stad te kampen hebben met de ziekte. Een aantal dierenorganisaties zoals Buddy Kat en Zwerfkat in Nood kanten zich tegen het initiatief en roepen op sociale media op om een mailbox te spammen.

De voorbije dagen doken er berichten op waarin het leek alsof de stad meteen tot inslapen overging. Dat is echter niet het geval. “Een euthanasie is enkel en alleen bedoeld voor dieren waarvan de gezondheidstoestand meer dan ondermaats blijkt én waarvan de levensvatbaarheid bij het heruitzetten nihil is”, zegt schepen van Dierenwelzijn Isabelle Dehond (Open Vld). “Het lijkt nu alsof de stad zonder meer overgaat tot het laten inslapen van de positief geteste zwerfpoezen”, voegt ze eraan toe. “Dat is helemaal niet het geval. Het is niet de bedoeling om gezonde en levensvatbare dieren zomaar te euthanaseren op basis van de FIV-test. We maken correcte afspraken met de dierenartsen.”

Het lijkt nu alsof de stad zonder meer overgaat tot het laten inslapen van de positief geteste zwerfpoezen. Dat is helemaal niet het geval. Het is niet de bedoeling om gezonde en levensvatbare dieren zomaar te euthanaseren op basis van de FIV-test. We maken correcte afspraken met de dierenartsen

Isabelle Dehond

“Wat wij als stad willen voorkomen, is dat we deze groep van zwerfpoezen zonder verdere nazorg terug in hun habitat moeten uitzetten om daar te lijden en sterven”, stelt ze. “Deze dieren hebben immers niét de mogelijkheid om terug te keren naar de dierenarts wanneer het mis gaat. Om even te schetsen: Als stad voeren wij jaarlijks ongeveer 250 sterilisaties uit. Daarom trachten wij zo goed mogelijke afspraken te maken om kittens en poezen te plaatsen. Voor dieren die een nieuwe thuis kunnen vinden of in een asiel terechtkunnen, betekent dit een nieuwe kans. Daar zetten wij ons voor de volle 100% achter. Toch is het spijtig genoeg zéér moeilijk om voor elke zwerfpoes een goede thuis te vinden... Daarom willen we in ons nieuw beleid inzetten op een meer dan degelijke controle van de gezondheidstoestand van de zwerfpoezen.”

Klankbord Dierenwelzijn

Het stadsbestuur nam de beslissing niet zomaar. “Binnen het Klankbord Dierenwelzijn, waarin een groot aantal verenigingen zetelt, was er een duidelijke vraag naar die FIV-testen”, klinkt het. De schepen betreurt ook de werkwijze van Buddy Kat die zonder overleg met de betrokkenen oproept om iemands mailbox te spammen. Op 27 mei vindt om 20 uur het nieuwe Klankbord Dierenwelzijn plaats, om 20 uur in het Capucienenklooster. Het stadsbestuur nodigt de dierenorganisatie uit. “Uit de toelichtingen zal blijken dat de genomen maatregelen stroken met de ideeën van de dierenverenigingen en dat we dezelfde doelen nastreven”, klinkt het.

We hebben op Facebook een open brief geschreven. Mensen die hem onderschrijven kunnen hem doorsturen naar de betrokken schepen. Haar mailbox raakt misschien overvol, maar dit is geen oproep tot spammen. De stad Aarschot maakt mensen onnodig bang. De symptomen van het virus zijn doorgaans mild en meestal volstaat medicatie. Het merendeel van katten met het FIV-virus hebben een lang en gelukkig leven. Er zou beter meer aandacht besteed worden aan de sterilisatie en castratie van zwerfkatten

Sabine Van der Meer

“We hebben op Facebook een open brief geschreven. Mensen die hem onderschrijven kunnen hem doorsturen naar de betrokken schepen. Haar mailbox raakt misschien overvol, maar dit is geen oproep tot spammen”,  zegt Sabine Van der Meer, voorzitter van de vzw Zwerfkat in Nood. “De stad Aarschot maakt mensen onnodig bang. De symptomen van het virus zijn doorgaans mild en meestal volstaat medicatie. Het merendeel van katten met het FIV-virus hebben een lang en gelukkig leven.”

Duurdere test

“Het cijfer dat één op de drie zwerfkatten FIV-positief is, is allicht gebaseerd op de goedkopere test, die niet waterdicht is. Wij werken met een duurdere test om het virus te achterhalen. Het duurt ook wat langer, maar is betrouwbaar. Er zou beter meer aandacht besteed worden aan de sterilisatie en castratie van zwerfkatten.  Bij hen kom AIDS overigens niet vaker voor dan bij katten die een baasje hebben.”

“We zetten de vergadering van 27 mei op onze agenda en nodigen de schepen uit om eens een kijkje te nemen in onze opvang in Tongeren. Ze zal merken dat het in de praktijk heel anders  aan toe gaat dan zij het voorstelt.”  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.