Droogte begint tol te eisen: bosbrandje in Langdorp onder controle

De brandweer moest ook bosbrandweerwagens uit Diest en Overijse inzetten.
politie Aarschot-repro Bollen De brandweer moest ook bosbrandweerwagens uit Diest en Overijse inzetten.
De droogte eist zijn tol. In Aarschot moest de brandweer vrijdagmorgen alle middelen inzetten om een bosbrand op moeilijk bereikbaar terrein te bestrijden. Intussen is alles onder controle. Er hoefden geen woningen ontruimd te worden. De brandweer houdt de situatie wel in de gaten voor een eventuele heropflakkering.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Rond 4.30 uur sloeg een buurtbewoner vrijdagochtend alarm. Brandweerlui van de hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant post Aarschot rukten meteen met heel veel manschappen en materiaal uit. “Er is code oranje van kracht voor de natuurgebieden in Vlaams-Brabant. Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar. Als er dan toch een vegetatie of bosbrand uitbreekt, zetten we meteen alle beschikbare middelen in”, klinkt het bij de brandweer.

Langs drie zijden bestrijden

De locatie was zeer moeilijk te bereiken. “Het ging om een brand van een ruim gebied in de buurt van de Opperstraat, tussen de Testselsesteenweg en de overweg. Via drie zijden hebben we de brand bestreden. We kregen hulp van de collega’s uit Diest en Overijse die ook hun speciale bosbrandweerwagens stuurden. Het was geen eenvoudige klus, maar we hebben niemand moeten evacueren en woningen in de buurt konden we vrijwaren.” De brandweer kreeg ook de hulp van een politiehelikopter om de locatie en situatie van de brand mee op te volgen.

Omwonenden liepen dus geen gevaar. Wel was er in de ruime buurt rookhinder. “Er stond bijna geen wind op dat ogenblik wat ervoor zorgde dat de rook laag bleef hangen. Zelfs tot in het centrum van Aarschot was er op een bepaald ogenblik de rookgeur waar te nemen”, zegt de brandweer nog.

Gevaar nog niet geweken

Brandweerlui waren tot deze voormiddag bezig met het blussen en vooral het vele nablussen van de vegetatiebrand. Toch is het gevaar nog niet geweken. Een opflakkering van het vuur behoort tot de reële risico’s. Zowel de politiehelikopter als de brandweer blijft de situatie op de voet opvolgen.