Buurtbewoner Lode Mommaerts hekelt manier van werken in restauratiedossier: “Witte Molen is een nieuwe Molen”

De restauratiewerken aan De Witte Molen.
Geert Mertens De restauratiewerken aan De Witte Molen.
“De Witte Molen bestaat niet meer. Hij werd afgebroken en in de plaats wordt een nieuwe molen gebouwd.” Dat zegt buurtbewoner Lode Mommaerts die eerder een petitie opstartte om de molen van de ondergang te redden. Hij hekelt ook het restauratiedossier dat André Peeters (CD&V), de vroegere burgemeester van de stad Aarschot, opstelde.

“Ik durf te stellen dat voor ‘Jan met de pet’ de Witte Molen, gelegen aan de Herseltsesteenweg, niet meer bestaat. De nieuw gebouwde molen heeft geen enkele betekenis meer en laat de mensen koud. De site van de ‘Nieuwe Molen’ zal daarom op geen enkele belangstelling kunnen rekenen”, voorspelt Mommaerts. “In het begin zal hij nog enkele nieuwsgierigen trekken maar daarna zal geen kat nog naar de ‘Nieuwe Molen’ omkijken. Een toeristische trekpleister zal het nooit worden...”

Leugenachtig subsidiedossier

Volgens de man liep in het dossier alles fout wat er fout kon lopen. Hij stelt ook dat André Peeters een ‘leugenachtig subsidiedossier’ indiende. 

Van in het begin was duidelijk dat het hier niet om een restauratiedossier ging, maar om een heropbouwdossier

Lode Mommaerts

“Van in het begin was het duidelijk dat het hier niet om een restauratiedossier ging maar om een heropbouwdossier”, aldus de Mommaerts, die vroeger nog actief was met de éénmanspartij Gemeentebelangen. “Daarvoor was de schade aan de molen te groot. Nochtans verschilt de aanvraag bij een restauratiedossier én een subsidiedossier totaal. Ook de subsidiebedragen verschillen.”

Lode Mommaerts bij de ‘Witte Molen’.
Foto Geert Mertens Lode Mommaerts bij de ‘Witte Molen’.

Mommaerts beweert dat ‘door gesjoemel met N-VA-Aarschot en hun bevoegde minister al deze fouten van tafel werden geveegd. “Er werd toch een ‘restauratievergunning’ verkregen en geen ‘heropbouwvergunning’. Wat Peeters nu laat bouwen heeft niets meer met de ‘Witte Molen’ uit het beschermingsbesluit van november 1994 te maken.”

Lode Mommaerts vindt ook dat Erfgoed Vlaanderen in het dossier geen betrouwbare partner was. Dat niet iedereen het eens is met de mening van Mommaerts is duidelijk. Op sociale media posten sommige mensen dat het ‘een prachtmolen’ gaat worden eens hij helemaal gerestaureerd is.

We contacteerden huidig burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) voor een reactie. “Excuus, maar daar kunnen we geen commentaar op geven”, klinkt het.

Erfgoed Vlaanderen was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Rocco Granata

De stenen bergmolen ‘De Witte Molen’ werd in 1920 gebouwd ter vervanging van de houten staakmolen die tijdens de oorlog in 1914 volledig werd vernield. De molen was tot in 1950 actief. Daarna werd hij verkocht en verschillende bijgebouwen werden opgetrokken tot tegen de romp. Hij werd wit geschilderd en er was onder meer een horecazaak in gevestigd. Onder meer Rocco Granata lanceerde er destijds zijn carrière. De voorbije decennia stond de molen te verkommeren. Het restauratiedossier sleept al meer dan tien jaar aan. Vorig jaar gingen de langverwachte werken eindelijk van start. De restauratiewerken worden geraamd op 823.566 euro, exclusief BTW.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.