Biljartzaal werkt buren op de zenuwen

ONDANKS ZWARE INVESTERINGEN VAN CAFÉ 'T VERVOLG

Uitbaters Cindy Van Calster en Stijn Vancauwenberg in hun biljartzaal.
Bollen Uitbaters Cindy Van Calster en Stijn Vancauwenberg in hun biljartzaal.
Café 't Vervolg heeft zwaar geïnvesteerd in haar zaal, maar die werkt op de zenuwen van de buren. "De pas vernieuwde zaal is bedoeld om biljart te spelen, niet voor luidruchtige feesten", zeggen de buren. "De politie staat hier regelmatig voor onze deur, maar heeft nooit inbreuken vastgesteld. We worden door de buren weggepest", zeggen de uitbaters.

Cindy Van Calster en Stijn Vancauwenberg (beiden 38) zijn vijf jaar geleden gestart met 't Vervolg. Het café wordt al 57 jaar uitgebaat door de familie Van Calster.


"Vanaf de jaren '60 vinden hier bruiloften en communiefeesten plaats", zegt Cindy, die de zaak overnam van haar ouders en grootouders. "Hier ging jarenlang het boogschieten op de liggende wip door."


Vorig jaar heeft de brandweer de verouderde zaal afgekeurd. "We waren toch al van plan om ze te renoveren", zegt Stijn. "Ze was gemaakt van snelbouwblokken en er lagen golfplaten op. We hebben ze geïsoleerd en er een keuken en bergplaats in gezet. Verschillende verenigingen kunnen er terecht met hun activiteiten, zoals de carnavalsvereniging de Wittebroeken. Vorig weekend was er nog een karaoke-avond. In 2010, toen wij begonnen met het café, zijn de buurtbewoners de plannen al gaan inkijken. Toen dachten ze - foutief - dat wij de zaal zouden afbreken. Nu vrezen ze dat we nog meer volk willen aantrekken, terwijl we de zaal juist drie meter hebben ingekort volgens de bouwvergunning."

Weer rust

"Die zaal had zo groot niet mogen zijn. Ze is tenslotte maar vergund als biljartzaal", zeggen de buren, die last hebben van nachtelijk lawaai. "Ik woon vijftien jaar naast het café. De overlast is pas begonnen toen de huidige uitbaters erin trokken", zegt Eddy Vandenberghe. "Wij willen hen niet wegjagen. Het café mag gerust blijven, maar wij willen weer rust in de straat. Als het in de vroege uurtjes te rumoerig wordt op de parking naast mijn huis spreek ik de cafébezoekers aan, maar ze schelden me uit."

Geluidsmeter

Burgemeester André Peeters (CD&V) heeft een aantal keren bemiddeld. "Na het laatste buurtoverleg in september hebben we gepaste maatregelen getroffen", zegt Stijn. "We hebben een geluidsmeter gekocht van 800 euro. We hebben binnen een tussenschot gebouwd dat het geluid dempt en buiten de parking afgespannen. In totaal hebben we 150.000 euro geïnvesteerd. Toch blijven de buren ons pesten. Als klanten buiten een sigaretje gaan roken, staat even later de politie aan onze deur."


"Dit jaar is de politie al een dertigtal keer langs geweest, na klachten over nachtlawaai", bevestigt hoofdinspecteur Rony Gerits. "Er is echter geen pv opgemaakt. Telkens hebben we de gemoederen tussen beide partijen gesust en de uitbater gevraagd de muziek wat zachter te zetten."


De buurtbewoners ontkennen noch bevestigen dat zij gerechtelijke stappen overwegen tegen de uitbaters van Café 't Vervolg.