Beveloverdracht met militaire parade op Grote Markt

De Grote Markt van Aarschot zal op vrijdag 5 oktober het toneel zijn van de beveloverdracht van de commandant van de 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen van het Belgisch leger. Dat is de peterschapseenheid van de stad Aarschot.

"Het wordt een parade die ongezien is voor onze stad", zegt burgemeester André Peeters (CD&V). "We hopen dan ook dat heel wat inwoners mee komen genieten van dit spektakel met muziek. Het is overigens de eerste keer dat een beveloverdracht buiten de kazerne plaatsvindt."

De band tussen de eenheid en Aarschot gaat terug tot 1962. "Toen zocht kolonel Lacroix een peterstad voor zijn bataljon", klinkt het. "Albert Van Hoye dacht onmiddellijk aan zijn thuisstad Aarschot en nog datzelfde jaar besliste de gemeenteraad unaniem om het peterschap te aanvaarden. In die 56 jaar is er een hechte band gegroeid tussen stad en 'petekind'."

Omdat dit jaar ook het einde van de Eerste Wereldoorlog gevierd wordt, pakt de eenheid vrijdag uit met een aantal activiteiten. "Om 14 uur is er een militaire parade, waarbij luitenant-kolonel Dirk Cooreman het bevel overdraagt aan majoor Stéphane Counasse. Dit zal gepaard gaan met een indrukwekkend schouwspel. Peletons treden aan en de Koninklijke Muziekkapel van de Marine zal de markt vullen met militaire muziek."

Blikvanger wordt een detachement van het Amerikaanse leger. The 39th Strategic Signal Battalion is sinds 2016 partner van 6 Gp Cis. Om 18.30 uur wordt in CC Het Gasthuis een tentoonstelling over de historiek van de communicatie geopend. Om 20 uur volgt dan het traditionele peterschapsconcert, gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht onder leiding van kapitein-commandant Matty Cilissen. Voor dit concert zijn nog enkele tickets beschikbaar.

De bevelsoverdracht vindt vrijdag plaats.
RV De bevelsoverdracht vindt vrijdag plaats.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.