Beddenzaak damt zich in tegen waterellende

BEETS-PATTEET BOUWT ZELF AFWATERING TEGEN TOEKOMSTIGE OVERSTROMINGEN

Jopi Martens bij zijn beddenspeciaalzaak Beets-Patteet.
Bollen Jopi Martens bij zijn beddenspeciaalzaak Beets-Patteet.
Beddenspeciaalzaak Beets-Patteet bouwt rond haar toonzaal een eigen afwatering tegen overstromingen. "We willen ons indekken tegen een nieuwe ramp zoals die van 7 juni vorig jaar", zegt de familie Martens. Een Antwerps bedrijf plaatst keringsmuren en er komt een riolenstelsel van bijna 200 meter rondom de toonzaal.

"Die fatale avond hebben we 1.350 kubieke meter water binnen gekregen, ongeveer 30 zwembaden vol", vertelt vader Jopi Martens. "Door de waterschade hebben we 1,1 miljoen euro schade geleden. De herinrichting van de zaak hebben we zelf gefinancierd. De beschadigde goederen zijn door de verzekering correct vergoed." Op 3 februari van dit jaar werd de toonzaal heropent.

Rondom de zaak worden hydraulische keringsmuren van beton geplaatst.
Bollen Rondom de zaak worden hydraulische keringsmuren van beton geplaatst.

Onder straatniveau

"We zijn op zoek gegaan naar een systeem om ons te wapenen tegen nieuwe waterellende, want we zitten hier in een afzink, anderhalve meter onder het straatniveau", zegt Jopi. "Onze zaak bestaat 45 jaar. Mettertijd hebben we achteraan steeds bijgebouwd, maar het water bleef door één enkele rioolbuis van twintig centimeter lopen. Dit moest veranderen. We hebben een grotere afwatering nodig en een dam."


De familie vond de Antwerpse firma Aggeres. Dat plaatst hydraulische keringsmuren van beton. "Zij hebben op dit systeem het patent in de Benelux", zegt Jopi. "In Nederland heeft de firma een dorpje over een lengte van 3,5 kilometer afgedamd met deze muren."


"Aggeres plaatst bij ons U-profielen, aan de voorgevel van de toonzaal over een lengte van zes meter en aan de zij-ingang over een lengte van drie meter. Daarin komen de keringsmuren die automatisch omhoogkomen zodra het waterpeil stijgt. Bij de ingang van de privévertrekken laten we schotten bouwen."

30.000 liter

De aanleg van een eigen riolennetwerk start begin augustus, na het bouwverlof. Laeremans Superbeton neemt dit werk voor zijn rekening. "Drie meter diep steken we dikke rioolbuizen met terugslagkleppen, aan weerszijden van het gebouw, over een lengte van 150 tot 200 meter. Op het diepste punt van de parking komt een breed rooster om het regenwater in te sluizen. We laten ook drie tanks steken voor elk 10.000 liter. Dat opgevangen water kunnen we gebruiken om de tuin rond de toonzaal te besproeien."


Voor de graafwerken wordt de parking opgebroken in twee fases. "Eerst wordt de kant van de leveranciers aangepakt, daarna de linkerzijde. Ten slotte maken we de aansluiting met de riolering van de gemeente in de Spoorwegstraat. De zaak zal steeds bereikbaar blijven voor klanten."


"We proberen niet enkel te bufferen, maar de zaak ook wat fraaier te maken. Voor de inkom komt een grote vijver van 6 bij 16 meter met fonteinen en kunst. Via een loopbrug kan je de toonzaal binnenstappen."


"Eind juli gaan wij twaalf dagen in vakantie. De keringsmuren staan er dan al, maar de aansluiting op de riolen moet dan nog gebeuren. We zullen pas helemaal gerust zijn als alles klaar is, half september. 's Nachts als het nogal hard regent zijn we geneigd om hier te komen kijken of alles goed is. De hele operatie zal bijna 400.000 euro gekost hebben. De brandweer heeft ons verzekerd dat met dit systeem een scenario als vorig jaar zich niet meer kan voordoen."