'Zomer van Aarschot' bant plastic door aankoop herbruikbare bekers

De organisatoren van de 'Zomer van Aarschot' zetten zwaar in op het bannen van plastic tijdens de komende evenementen. Zowat alle kleine en middelgrote activiteiten maken gebruik van herbruikbare bekers.

"Pas volgend jaar wordt het gebruik van ecologische bekers decretaal verplicht maar we gaan ons nu al helemaal heroriënteren", zegt coördinator Kris Vuerinckx. De stad kocht 3.000 herbruikbare bekers aan.

"Voor grote evenementen, zoals de Fundays, is het nog niet haalbaar om ecologische bekers te gebruiken, maar het gros van de activiteiten maakt er wel gebruik van. Dat vergt heel wat aanpassingen voor de organisatoren. Er moet bijvoorbeeld een wasstraat worden ingericht waar de bekers worden schoongemaakt en de bekers moeten natuurlijk ook opgehaald worden. Toch willen we niet tot volgend jaar wachten. We hebben zelf bekers voor frisdrank en Cola aangekocht. Organisatoren moeten enkel een waarborg betalen.”

Sommige organisatoren gaan nog verder. “Tijdens de “vrije natuurloop Gelro(n)de” willen we – als organisator – ook zoveel mogelijk het gebruik van plastic verminderen”, aldus Eric Drybooms van Loopclub Sportiva in Gelrode. “Daarom zullen we dit jaar voor de eerste keer voor de drankbevoorrading gebruik maken van ‘composteerbare biobekers’. Deze zijn volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar.”

‘Uit de vorige edities is gebleken dat de deelnemers – zowel lopers als wandelaars die vrij kunnen starten – stoppen om rustig iets te drinken en er bijgevolg praktisch geen bekers werden weggegooid..”, voegt hij eraan toe. 

Fundays trapt op 5, 6 en 7 juli de zomer af. Daarnaast vindt op zaterdag 20 en zondag 21 juli het tweedaagse jazz- en rootsfestival Jazz en Roots in het Park plaats. Op vrijdag 9 augustus is het Aarschot Zingt en van donderdag 15 tot zondag 25 augustus vindt het festival van de Verloren Onschuld plaats. Ook het Hap Foodtruckfestival is van vrijdag 2 tot zondag 4 augustus weer van de partij. De Sint-Rochusverlichting op donderdag 15 augustus blijft de topper. Van zaterdag 17 tot maandag 26 augustus vindt Aarschot Kermis plaats. "Nieuw dit jaar is de kermisparade met stadsreus op zondag 18 augustus", weet schepen Geyskens. Aarschot Fietst en Wandelt gaat door op zondag 11 augustus.

"Het jaarlijkse muzikale vuurwerk vindt dit jaar opnieuw op donderdag plaats", zegt de schepen, namelijk op donderdag 22 augustus. Voor alle info kan je terecht op www.zomervanaarschot.be. (GMA)

De organisatoren van 'Zomer van Aarschot'.
Geert Mertens De organisatoren van 'Zomer van Aarschot'.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.