"Zelfs krabben in onze kamers"

OMWONENDEN 'S HERTOGENMOLENS VRAGEN MAATREGELEN TEGEN ONGEZIENE PLAAG

Geert Mertens
De omgeving van 's Hertogenmolens kampt met een echte krabbenplaag. In het water van de Demer zitten er duizenden, die langs de oevers of muren omhoog kruipen. Zelfs tot in de kamers van de gasten van het hotel werden er al diertjes gesignaleerd. Eenmaal uit het water, leven ze wel niet lang, want de wegen liggen bezaaid met kadavers. De omwonenden vragen het stadsbestuur om maatregelen.

"Wij hebben een keerwand opgetrokken tegen de krabben", zegt verantwoordelijke Dieter Peters van de Groep The Lodge, die het 's Hertogenmolenshotel runt. Als de dieren de oever opkruipen en daarna de gladde wand willen beklimmen, vallen ze in een emmer. "Als de emmer vol ligt, kieperen we de dieren terug in het water. Vanwaar die beesten blijven komen, is ons een raadsel. Het grasveld zit op sommige momenten helemaal vol. Het is echt een pest aan het worden!"

Aan het 's Hertogenmolenshotel hebben de eigenaars een gladde wand opgetrokken, zodat de krabben het domein niet opgeraken en in de emmers vallen.
kos Aan het 's Hertogenmolenshotel hebben de eigenaars een gladde wand opgetrokken, zodat de krabben het domein niet opgeraken en in de emmers vallen.

Kadavers stinken

Zaten er enkele jaren geleden nog maar enkele tientallen krabben, dan vertoeven er vandaag de dag duizenden krabben in de omgeving van de molens. "Het wordt elk jaar erger en erger", zucht hij. "Ik houd mijn hart al vast wat het volgend jaar gaat zijn. De keerwand houdt niet alle dieren tegen. Ze kruipen zelfs langs de muren van het gebouw omhoog."


Lang leven ze niet, want ze worden massaal platgetrapt of vallen in roosters. De krabben kunnen ook niet lang op het land leven, want ze kunnen niet tegen de droge lucht. Het ergste is dat ook de gasten van de 's Hertogenmolens er hinder van ondervinden. "Een paar keer werden er al krabben gesignaleerd in de kamers van het hotel", voegt hij eraan toe. "Dat is natuurlijk niet prettig. Bovendien stinken de kadavers ook verschrikkelijk. Ik heb een brief geschreven aan het stadsbestuur met de vraag om maatregelen te nemen."


Ongezien vindt ook de 90-jarige buurtbewoonster Yvonne Van Eylen. "Ik heb hier nog nooit zoveel krabben gezien en ik woon al bijna vijftig jaar in Aarschot", zegt ze. "Het is precies alsof we aan de zee wonen. Tientallen dieren liggen hier in de omgeving dood. Soms ligt er zelfs een hele stapel op elkaar. Met de hoge waterstand kruipen ze massaal uit het water. Sommigen gebruiken daarvoor zelfs de trap die naar de Demer leidt."

Geert Mertens

Meegereisd uit Azië

Volgens Natuurpunt zijn de Demerkrabben eigenlijk Chinese wolhandkrabben. De dieren zijn wellicht als larven in ballasttanks van schepen meegereisd vanuit Azië. Vanuit de havens heeft het dier zich over onze wateren verspreid. Op meerdere plaatsen, waar de stroming goed staat en de leefomstandigheden ideaal zijn, vestigen ze zich. Dat is onder meer het geval aan de 's Hertogenmolens. De dieren zijn omnivoor en eten alles wat hun pand kruist.


Ook de krabben zelf zijn in sommige landen een delicatesse. Iets voor de menukaart van 's Hertogenmolens? "Daar denken we niet aan", zegt Dieter. "Ik zou het liefst hebben dat de dieren gewoon wegblijven en dat we er geen last meer van ondervinden!"


De dienst Leefmilieu van de stad Aarschot onderzoekt momenteel of er actie kan tegen ondernomen worden. "Onze mensen moeten onderzoeken wat kan en wat niet", zegt schepen van Leefmilieu Geert Schellens (sp.a).

De Chinese wolhandkrab.
Katrijn De Bleser De Chinese wolhandkrab.