"Wij doen niet mee met outsiderkunst"

'DE KLAS' VAN HUIZE EUGEN HAARD HOUDT EXPO IN CENTRUM DE MIXX

Enkele schilders van Huize Eigen Haard aan het werk.
Foto Bollen Enkele schilders van Huize Eigen Haard aan het werk.
'De Klas' van Huize Eigen Haard maakt zich op voor de tentoonstelling die vrijdag doorgaat in centrum De Mixx in Herselt. "We stellen er onze laatste nieuwe schilderijen voor. Wij maken geen outsiderkunst, maar besteden veel tijd en zorg aan onze werken. Ze zijn decoratief en hangen al in verschillende woonkamers."

Huize Eigen Haard is een voorziening voor mensen met een beperking. Het was Gert Mignolet die in 2010 vroeg of er in het dagcentrum naast houtbewerking ook een andere activiteit kon georganiseerd worden. "Het was een prima idee van hem om te gaan schilderen, omdat het de motorische en cognitieve vaardigheden stimuleert. Bovendien vraagt de uitvoering best wat concentratie", zegt coördinator Daniel Haepers.

Van Haring tot Picasso

In De Klas werken tien schilders. Hun eerste schilderijen waren geïnspireerd op Keith Haring. "Bij onze eerste kleine tentoonstelling hadden we meteen de helft van de veertien schilderijen verkocht", zegt Joeri Verlinden trots. "Intussen hebben we verschillende stijlen verkend en ook artiesten met elkaar verzoend. Eén van onze laatste creaties is een thema van Picasso, gemaakt in de stijl van Romero Brito."


"Wij zijn een creatief atelier en willen een goed eindproduct zien", zegt Daniel. "We doen niet aan zogenaamde outsiderkunst die vaak te vrijblijvend is." Aan de schilderijen is maanden gewerkt. Sommige tableaus hebben tijd nodig om ze de juiste invalshoek te geven en de gepaste techniek te gebruiken. "We doen mee aan workshops om nieuwe dingen te leren. We kijken in kunstboeken en gaan naar tentoonstellingen om inspiratie op te doen."


"Regelmatig wordt gevraagd of onze werken te koop zijn en dan geef ik een faire prijs die de kosten dekt. Met de verkoop van de schilderijen bekostigen we ons atelier. Kwaliteitvolle acrylverf, maar ook hout en penselen zijn best duur."

Gevoel voor kleur

"Ik heb onze schilders met de jaren zien evolueren", zegt Daniel. "Ze hebben een groot gevoel voor kleur gekregen en zien nu uit zichzelf welke kleuren het best passen. Ze combineren beeldelementen en weten sferen op te wekken."


De Klas van dagcentrum 't Scholeke exposeert in Herselt 17 schilderijen. De tentoonstelling loopt samen met de woonafdeling van Huize Eigen Haard, die 30 beeldende werken exposeert. "We wilden eens buiten Aarschot komen, waar we al bekend zijn. Herselt biedt een goede zaal waar de werken tot hun recht komen. We zijn benieuwd naar de reacties. Eigenlijk is dit de opmaat naar een grote overzichtstentoonstelling die we gaan houden in 2020."


De tentoonstelling loopt van vrijdag 10 november tot 19 november in vrijetijdscentrum De Mixx in Herselt. De toegang is gratis.