"We kunnen dé molenstad van Vlaanderen worden"

Restauratie Witte Molen gaat deze week van start

Burgemeester André Peeters aan de Witte Molen.
RV Burgemeester André Peeters aan de Witte Molen.
De langverwachte restauratie van de Witte Molen start komende donderdag en moet eind 2019 achter de rug zijn. En dan wil het stadsbestuur er een molenmuseum in onderbrengen. "Niets houdt ons tegen om dé molenstad van Vlaanderen te worden", zegt burgemeester André Peeters (CD&V).

Het restauratiedossier van de Witte Molen — die vorig jaar nog in het nieuws kwam nadat vandalen er 'aan de slag' waren — heeft jaren aangesleept. Maar na de toekenning vorig jaar van een subsidie van 542.922 euro door minister-president Geert Bourgeois kwam het dossier eindelijk in een stroomversnelling. En kijk: donderdag wordt de molenkap verwijderd en volgt de eerstesteenlegging.

De stenen molen werd opgetrokken in 1920, ter vervanging van de houten staakmolen die de Eerste Wereldoorlog niet overleefde. Na 1950 werd de molen verkocht en werden er verschillende bijgebouwen opgetrokken. "De stad wil er nu opnieuw een maalvaardige molen van maken, zoals dat tot 1950 het geval was", zegt burgemeester André Peeters.

Leuk om weten: Rocco Granata lanceerde zijn carrière nog aan de molen, waar hij vaak zijn latere wereldhit 'Marina' bracht. In de jaren negentig was er ook een tijdlang een erotische bar in gevestigd. Maar in de laatste jaren raakte de molen steeds meer in verval.

"Met de restauratie wordt nu de laatste stap gezet om van Aarschot de molenstad van Vlaanderen te maken", vervolgt Peeters. "Dit is het sluitstuk van een totaalproject voor onze stad. We hebben prachtige molens: de Heimolen in Langdorp, de Moedermeule in Gelrode, en 's Hertogenmolens in het centrum. Eens de Witte Molen dat lijstje vervoegt, zijn alle molens in Aarschot gerestaureerd en kunnen we helemaal fier zijn op ons molenerfgoed."

In een eerste fase worden de gebouwen rond de molen afgebroken. Daarna volgen de eigenlijke restauratiewerken, die op 823.566 euro geraamd worden. "Na de werken krijgt de stad de Witte Molen 27 jaar in handen voor een symbolische euro." Het stadsbestuur wil er dan een klein molenmuseum in onderbrengen.

Primo nv, de eigenaar van de molen, was aanvankelijk van plan om er een casino in onder te brengen. Maar dat idee stootte op een njet van het stadsbestuur. Aan de overzijde van de Herseltsesteenweg mag Primo wel een taverne inrichten — het is de bedoeling dat de gerestaureerde molen heel wat toeristen zal lokken. "Eind 2019 moeten de restauratiewerken volledig klaar zijn", klink het nog.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.