"Waarom moeten wij zelf betalen voor riolering?"

GEZINNEN MOETEN 6.000 EURO OPHOESTEN VOOR WATERZUIVERINGSINSTALLATIE

Jeanine en Etienne Naulaerts in hun tuin, waar de waterzuiveringsinstallatie komt.
Foto Tom Van De Weyer Jeanine en Etienne Naulaerts in hun tuin, waar de waterzuiveringsinstallatie komt.
In de tuin van het gezin Naulaerts moet binnenkort een eigen waterzuiveringsinstallatie komen. "Dit zou ons 6.000 euro uit eigen zak kosten. De gemeente heeft niet eens een deftige riolering aangelegd in de straat." Ook andere buurtbewoners zullen van de Vlaamse overheid een zogenaamde IBA moeten laten bouwen door de firma Riopact. De komende jaren zijn er 51 gepland in Aarschot.

"Wij kregen onlangs het bezoek van een zogenaamde afkoppelingsdeskundige", zeggen Jeanine en Etienne Naulaerts. "Hij kwam de toestand van onze afwatering bekijken en maakte een bestek op om in onze tuin een IBA neer te planten, een installatie voor Individuele Behandeling van Afwater. Kostprijs: 5.732 euro."


"Het zijn best ingrijpende werken die Riopact wil uitvoeren. Er moet in de tuin een bak komen van 1.150 kilo, enkele meters groot", zegt Etienne. "Ik zou zelf voorbereidende werken moeten doen: groen snoeien om plaats te maken en sleuven graven voor buizen. Er moet een boom verdwijnen, maar die zou de provincie komen uitdoen. De deskundige sprak ervan om met een Bobcat te komen, maar met zulk gevaarte kan je niet langs ons huis om."


"Wat ons het meest tegen de borst stuit is dat in de prijs 2.200 euro bijdrage zit die wij moeten betalen voor de aansluiting aan de riolering", zeggen Jeanine en Etienne. "We hebben gezien hoe destijds voor vijf straten de riolen werden bijeengebracht. Ons water stroomt gewoon in de beek de Motte. Het is de taak van Aarschot om hier een deftige riolering te voorzien voor de hele buurt. Die IBA wordt ons nu van hogerhand opgedrongen. We weigeren voorlopig het bestek te tekenen."

Neem dan een lening

Ook Peter Mattheus, die twee huizen verder woont, kreeg een afkoppelingsdeskundige over de vloer. "Ik heb hem gezegd dat ik die installatie niet kan betalen", zegt Mattheus. "De man raadde mij aan een lening te nemen. Heel wat gezinnen hebben de middelen niet, of hun perceel is niet voorzien op zulke werken."

Niet meer dan andere inwoners

"De Vlaamse overheid heeft zones of clusters uitgetekend waar IBA's moeten komen tegen 2027", legt schepen van Openbare Werken Christel Verlinden (Open Vld) uit. "De Tieltsteweg in Rillaar is één van de rode clusters, waar volgend jaar al IBA's moeten komen. Niet overal in de gemeente kunnen collectieve riolen gelegd worden omdat ze te veraf liggen, of de huizen te verspreid."


"De 2.200 euro die Naulaerts betaalt is niet meer dan het bedrag dat wij aanrekenen voor andere Aarschottenaars waar wel een rioolaansluiting is. Uiteindelijk zal iedereen hetzelfde betaald hebben voor een degelijke riolering", aldus Verlinden.

Gewestelijke subsidie

"Vorig jaar kregen we de kans om met Aquafin en de Watergroep in grote groepen IBA's te plaatsen door Riopact. Hierdoor zullen de bewoners recht krijgen op een gewestelijke subsidie die één derde van de kostprijs bedraagt. Sommige inwoners hebben al een IBA. Voortaan zal Riopact zorgen voor het jaarlijks onderhoud. In Aarschot zullen 51 zulke waterzuiveringsinstallaties komen tegen 2027. Ik begrijp dat er heel veel vragen zijn en de nodige ingrepen zijn allerminst populair. Voor de betrokken bewoners roepen we begin oktober in Rillaar een infovergadering bijeen."