"Vermageren en zondigen? Het kán"

VOEDINGSCONSULENT EN -COACH LANCEREN BOEK OVER 'VASTENDIEET'

Lies Barzeele en Johan Van Eeckhout met het boek 'Mijn 6:1 Vastendieetboek'.
Foto Mertens Lies Barzeele en Johan Van Eeckhout met het boek 'Mijn 6:1 Vastendieetboek'.
Vermageren, maar toch alles kunnen eten wat je wil. Voedingsconsulent Johan Van Eeckhout (37) en voedingscoach Lies Barzeele (33) uit Gelrode specialiseerden zich er de voorbije jaren in. "Zondigen mág", zeggen de auteurs van 'Mijn 6:1 Vastendieetboek'.

"Het vastendieet veranderde mijn leven." Johan Van Eeckhout vertelt het met volle overtuiging.


"Ik was een rokende twintiger met een chronische bronchitis. Door regelmatig een periode van vasten in te lassen, genas mijn lichaam vanzelf. Eigenlijk grijpt het dieet terug naar vroeger. We leven nu in een wereld van overvloed. Vroeger was er geregeld schaarste en moésten de mensen wel vasten. Dat kennen we vandaag niet meer", zegt Johan.


"Bij de klassieke diëten wordt de lat hoog gelegd. Elke dag weer is het alles of niets. Bij het vastendieet mag je gerust zondigen. Alleen moet je één à twee dagen per week een dag inlassen dat je amper 500 calorieën binnenkrijgt. Dan wordt automatisch de vetverbranding opgestart. Wie gewoon gezonder wil leven, heeft aan één vastendag per week genoeg. In het boek leggen we het dieet uit en geven we allerhande tips. Zo is het belangrijk dat je regelmatig pauzes inlast tijdens je eten. Dat kennen we niet meer. Als je op restaurant rondkijkt, zie je duidelijk dat mensen niet meer genieten van hun eten. Ze proppen zich gewoon vol."

Alledaagse ingrediënten

In 'Mijn 6:1 Vastendieetboek' wordt de lezer tien weken lang op sleeptouw genomen. Er staan onder andere heel wat recepten in. "We hebben bewust gekozen voor alledaagse ingrediënten, die je in elke supermarkt vindt", pikt Lies Barzeele in. "Bovendien staat er voor alles wel een vegetarisch alternatief in het boek. Tot slot zijn alle gerechten ook lactose-, glucose- en glutenvrij."

Beweging

Natuurlijk moet er ook bewogen worden. "In het boek staan illustraties van bewegingen die hierbij kunnen helpen. Daarnaast vind je er een verzadigingsmeter in terug die tips geeft." De reacties op het boek zijn nu al positief. En er komt al een vervolg aan. "We zijn volop aan een tweede boek aan het schrijven", zeggen Johan en Lies. "Hierin gaan we nog dieper in op het vastendieet en geven we nog meer tips om het te vertalen in het dagelijkse leven, ook voor mensen met kleine kinderen."


Op 27 mei signeren de auteurs hun boek in Standaard Boekhandel in Aarschot. Voor meer informatie kan je terecht op de website ww.zeseen.be.