"Vader heeft Rillaar op de wereldkaart gezet"

ZOON KURT KOESTERT DE HERINNERINGEN AAN KAREL BUELENS VAN DE VIERTAP

Urbanus, een van de talloze artiesten die in de Viertap kwamen optreden.
Kurt Buelens Urbanus, een van de talloze artiesten die in de Viertap kwamen optreden.
Zaterdag neemt Rillaar afscheid van Karel Buelens. De oprichter van de legendarische oldiekroeg de Viertap was erg geliefd. "Mensen schrijven me dat hij een icoon was, de Godfather van het uitgaansleven", zegt zijn zoon Kurt (50), die terugblikt op een rijk gevuld leven.

Buelens overleed op 1 maart, op 73-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker. "Hij opende de Viertap op 1 maart 1973", vertelt Kurt. Van het kleine Rillaar maakte Buelens in de jaren 70 en 80 een bruisende uitgaansbuurt. "Op zaterdagavond stroomden hier duizenden mensen samen. Tegenwoordig trekt iedere zaak zijn eigen publiek, maar bij ons kwamen drag queens, homo's, mensen van alle pluimage over de vloer. Voor die tijd was dat vernieuwend."


Alle bekende Vlaamse artiesten kregen een podium in de Viertap. "Pas in '89 is VTM gekomen en traden ze op in Tien om te Zien. Felice haalde bij ons de mosterd voor zijn Swingpaleis. Mijn vader organiseerde de eerste schuim- en beachparty's."


"De Viertap moest altijd iets doen wat de andere horecazaken niet hadden", zegt Kurt. "Zo werd er niet uit het vat geschonken, maar dronk je uit het flesje met een rietje. Mijn vader kocht zijn muziek niet in Antwerpen, maar in Amerika. Hij gaf klanten bakken Tuborg mee. 'Waarom doe je dat toch, pa?', vroeg ik steeds. Hij wist dat die klanten terugkwamen en veel meer zouden achterlaten dan hij weggaf."


Naast de Viertap deed Buelens ook in andere zaken. "In die tijd stonden de tuinen vol aardbeien. Mijn vader haalde de geplukte aardbeien op en bracht ze naar de markten. Zo was hij de spilfiguur tussen de boeren en de supermarkten." Buelens opende ook drie stoffenwinkels in de Molenstraat. "Voor de klanten ging hij speciaal koffiekoeken kopen. Je moet hen altijd iets teruggeven, vond hij."

Ook Wendy Van Wanten bezocht Karel Buelens (links) graag.
Kurt Buelens Ook Wendy Van Wanten bezocht Karel Buelens (links) graag.

Kletskop vol lippenstift

51 jaar was hij getrouwd met Anita Nijs. "Zijn kletskop zag altijd rood van de lippenstift, maar hij is haar altijd trouw gebleven. Hij kon aan de verlokkingen van het nachtleven weerstaan. Hij dronk niet eens alcohol. Als zakenman was hij principieel en kieskeurig. Hij kon vooruit denken en kwam nooit met lege handen thuis. Hij was een uitstekende onderhandelaar. Als er ambras ontstond in de Viertap kwam hij altijd tussenbeide om te sussen. Hij noemde iedereen 'schatteke' en was ontwapenend in de omgang."


In 2000 sloot Buelens de Viertap, met pijn in het hart. De gloriedagen waren voorbij, het cliënteel verjongde niet meer. De popcorn oldies hadden plaatsgemaakt voor techno en dancemuziek. Na zijn pensioen liet hij er appartementen bouwen. Met zijn kleine tractor bleef hij actief bezig met klussen. Ook bij de overstromingen van vorig jaar ging hij helpen waar hij kon met zijn tractor. "Die mens was gewoon zo. Hij vond dat je overal bij moest zijn."


Het kleine gezin Buelens is altijd in hartje Rillaar blijven wonen. "Ik woon hier, mijn moeder en mijn zus Kitty ook", zegt Kurt. "Mijn vader is nooit van de zaak weggeweest. Na zijn pensioen is hij gaan reizen en heeft nog veel van de wereld gezien. Hij heeft dat verdiend."

Reünie

Buelens leed aan kanker, maar het overlijden kwam toch plots. "Onlangs sprak hij over een reünie met alle kennissen van de Viertap. Die reünie gaan we alsnog houden, deze zomer nog."


"Mijn vader laat een enorme leegte achter die ik niet kan bevatten. Ik verlies een vriend waarmee ik kon babbelen. Hij heeft het volk van Rillaar leren zingen, dansen en springen en dat zal zaterdag tijdens de uitvaart ook gebeuren. De kerk zal vol zitten en dat zou hem tevreden stemmen." De plechtigheid vindt om 10 uur plaats in de Sint-Niklaaskerk.