"Theedrinken is een levenswijze"

GEDIPLOMEERDE THEESOMMELIER JESSICA VAN HUMBEECK OPENT EIGEN SPECIAALZAAK

In haar winkel heeft Jessica Van Humbeeck 120 soorten thee en infusies.
Foto Tom Van De Weyer In haar winkel heeft Jessica Van Humbeeck 120 soorten thee en infusies.
Thee is de nieuwe wijn en dat begint door te dringen tot op de culinaire tafels. Aarschot heeft nu zelfs een gediplomeerde theesommelier. Jessica Van Humbeeck (31) begon in september haar speciaalzaak 'Thee met een verhaal'. "Binnen vijf jaar wil ik dé thee-experte van ons land zijn."

Al van toen ze kind was, hield ze theekransjes met haar poppen, maar nu mag Jessica van Humbeeck zichzelf gediplomeerde theesommelier noemen. "Als mijn drie jongere zussen naar bed waren nestelden mijn moeder en ik ons in de zetel en dronken we samen een kopje thee bij de film. Het was ons dagelijks ritueel. Thee bracht mij ook helemaal tot rust tijdens mijn drukke baan", vertelt ze.

Theekunsten

Van Humbeeck was eerst begeleidsters van expats. "Die job hield me continu bezig en ik was perfectionistisch. Ik raakte verzeild in een burn-out. Dat hectische leven heb ik vorig jaar voorgoed vaarwel gezegd. Via het pop-upbeleid van de stad Aarschot begon ik met mijn theewinkel in de Leuvensestraat." Al vijf jaar verdiept Van Humbeeck zich in de 'tea arts'. "Ik kwam in contact met Mei Lan Hsiao, een Taiwanese dame in Antwerpen die al 35 jaar theemeesteres is. De opleiding die ik bij haar volg, is nooit helemaal voltooid, want een sommelier blijft nieuwe smaken ontdekken en creëren."


In haar winkel heeft Van Humbeeck 120 soorten thee en infusies. Het populairst is haar eigen creatie 'Ginger & Love', een mengeling van rooibos, gember en citroen. Haar 'theeclub' draait goed: op het maandelijks pakket met staaltjes zijn 100 abonnees ingeschreven. Vier consulenten gaan het land rond om home party's te geven. "Zelf word ik wekelijk gevraagd om proeverijen te houden, waar ik het ritueel van theedrinken demonstreer met alle attributen." Alleen haar echtgenoot Bjorn kan ze niet bekeren tot het theedrinken. "Hij moet wel de grootse koffiedrinker van Aarschot zijn. Hij vindt thee water met een smaakje. Maar hij steunt me wel door dik en dun in de zaak", vertelt Van Humbeeck.

Persoonlijk contact

Zelf heeft ze dankzij thee meer rust gevonden in het leven, maar ze neemt de ambitie uit haar vorige carrière wel mee. "Binnen vijf jaar wil ik dé theeconsulente van het land zijn." Met de kennis die ze in haar studie opdoet wil ze de veelzijdigheid van thee introduceren in onze cultuur. "Ik onderhandel met restaurants in de streek om thee op de kaart te zetten. In Amsterdam en Londen vind je in restaurants al thee op tafel. Je kan bij menu's aangepaste theeën bestellen. Een groene thee past bijvoorbeeld goed bij visgerechten." Van Humbeeck importeert haar producten rechtstreeks vanuit India, Japan en China en houdt persoonlijk contact met haar leveranciers. "Ze sturen foto's en hebben mij al uitgenodigd om eens op bezoek te komen."


Ook de theecursussen die Van Humbeeck in opleidingscentrum Syntra geeft worden, almaar populairder. In Leuven volgen vijftien studenten haar cursus. Op 16 oktober start de nieuwe opleiding in Leuven. Meer informatie over de winkel op www.theemeteenverhaal.eu.