“Prille plannen voor nieuw asiel”

Nood aan nieuw project dringt zich op na verdwijnen asielen

Het vroegere dierenasiel van de VVDB
Geert Mertens Het vroegere dierenasiel van de VVDB

Krijgt Aarschot binnenkort opnieuw een dierenasiel? Het stadsbestuur zegt dat er momenteel onderhandeld wordt over een nieuw project. Een gloednieuw asiel zou geen overbodige luxe zijn voor de regio. Eind 2017 sloot Animalibus van de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming (VVDB) de deuren. Eind maart stopt ook dierenbescherming De Schakel uit Tielt-Winge met haar werking.

Het dreigt een probleem te worden: gemeenten die voor de opvang van hun dieren geen geschikte locatie weten te vinden. De asielen sluiten stuk voor stuk de deuren. Eind vorig jaar besloot Willy Desmedt van De Schakel al zijn werkingsgebied drastisch in te krimpen waardoor de gemeente Begijnendijk in allerijl naar een andere locatie moest uitkijken. Dat werd De Zorghoeve in Leefdaal.

Inge Pauwels
Geert Mertens Inge Pauwels

Ook de stad Aarschot werkt hiermee samen maar evalueert deze samenwerking constant. De Zorghoeve is immers geen onbeschreven blad. Eind vorige maand kwam het asiel, dat recent overgenomen werd, in opspraak. Enkele dierenorganisaties trokken aan de alarmbel over de leefsituatie van de dieren. Ondertussen raakte bekend dat De Schakel op 31 maart definitief de deuren sluit. Het asiel van Tienen dreigt daardoor overspoeld te worden met dieren.

Daarom dat er achter de schermen druk wordt gesproken over een nieuw project. “Met een aantal partners, die vroeger bij het Aarschotse asiel betrokken waren, wordt momenteel onderhandeld over een nieuw project”, zegt schepen van Dierenwelzijn Isabelle Dehond (Open Vld) van Aarschot. “Veel meer kan ik momenteel nog niet zeggen. Het project zit nog in een prille fase.”

Ook Inge Pauwels van de Toscanzahoeve in Langdorp bevestigt dat een nieuw asiel erg nodig is. “Maar als er iets wordt opgericht, moet het wel meteen een goed asiel zijn waar alles in orde is”, zegt ze.

Donald Stevens van de Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming (VVDB) droomt ook van een doorstart op de vroegere locatie. “We hebben een stuk grond kunnen verkopen voor het tankstation maar het was de bedoeling dat, met deze opbrengst, er een heel nieuw asiel kon gebouwd worden”, zegt hij.

Donald Stevens
Geert Mertens Donald Stevens

“Waarom het niet lukt? Omdat we mensen nodig hebben die het asiel willen runnen. Daar knelt het schoentje. De grond ligt er nog steeds.”

Het grootst probleem is geld. “Eigenlijk zouden alle gemeenten hun steentje moeten bijdragen voor een nieuw gemeenschappelijk asiel en niet enkel de gemeente op wiens grondgebied het gevestigd is”, horen we.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Fabio Roncada

    Excuseer?? 50 euro extra als een dier gechipt wordt? Geloof hier toch mijn oren niet hoor? Ik heb zelf katten en zijn volledig in orde....kost al geld genoeg!! Er wordt al zoveel geld verkwanseld door de overheid, awel dat ze dat dan ook maar betalen met ons belastingsgeld....

  • leon renard

    Misschien is solidariteit onder de dierenhouders een oplossing. Vraag bijvoorbeeld 50 euro extra wanneer een hond, kat, ... een chip ingeplant krijgt en stort dat geld in een fonds voor asielen. Mensen die dit niet willen betalen zullen geen huisdier nemen en dat zijn er dat meteen minder voor het asiel. Het bedrag lijkt me niet te hoog want wie dat niet kan betalen kan ook geen eten, verzorging ... betalen voor zijn huisdier.

  • Kathy Peeters

    Asielen zouden hun prijzen moeten aanpassen. De dieren zouden sneller een thuis krijgen wat dan weer ten goede is voor andere dieren en het financieel aspect van het asiel zelf. Gemeenten zouden hun steentje moeten bijdragen en werkzoekenden inzetten om mee te draaien.