"Mijn stoel woog plots 78 kilo"

NAUWKEURIGHEID WEEGBRUG CONTAINERPARK STAAT TER DISCUSSIE

De weegbrug van het containerpark staat ter discussie.
Foto Tom Van De Weyer De weegbrug van het containerpark staat ter discussie.
De weegbrug van het recyclagepark van Aarschot tilt de laatste tijd wel heel zwaar aan het binnengebracht afval, vinden bezoekers. Verschillende gebruikers doen hun beklag dat de brug hen te veel aanrekent. Afzetterij wordt het genoemd. De stad kreeg recent nauwelijks klachten binnen, maar zal de brug nader onderzoeken.

Een dame verbaasde zich erover dat de inhoud van haar halfvolle aanhangwagen 380 kilo bleek te wegen. Ze kreeg heel wat weerklank op de Facebookgroep Zot van Aarschot. "De weegbrug mat 30 kilo voor één bureaustoel", schrijft iemand. Een andere gebruiker doet nog beter: zijn stoel bleek 78 kilo te wegen. Nog iemand betaalde 99 euro voor een beetje tuinafval.


"We laten de brug nakijken", reageert de bevoegde schepen voor Groen- en Afvalbeleid, Christel Verlinden (Open Vld). "Mocht er een technisch defect zijn, verwittigen wij de beheerder, die dit dan moet rechtzetten." Het recyclagepark wordt in opdracht van Aarschot uitgebaat door Sita, een dochteronderneming van Suez. "Wij zijn niet op de hoogte van problemen met de weegbrug in Aarschot", aldus Johan Van Hauwe van Sita. "Indien de stad ons opvallende afwijkingen meldt, zullen we dat nader komen bekijken."

IJkmeester

Verlinden raadt gebruikers aan om klacht in te dienen bij de dienst Leefmilieu als het opgemeten gewicht overdreven hoog is. "Twee weken geleden hebben we een melding gekregen over te veel gewicht, maar het is dan ook de enige in lange tijd", zegt Ivan Op de Beeck, hoofd van de dienst Leefmilieu. "Foute wegingen zijn zeldzaam. Onze weegbrug wordt gekeurd door een zogenaamde ijkmeester, die is erkend door het ministerie van Economische Zaken. Ze is geijkt tot mei 2019 en we doen zelf regelmatig testen. De foutenmarge is 5 kilo, hierop wordt afgerond bij de betaling. De oorzaken van een foute weging kunnen een felle windvlaag zijn, maar ook dat de wagen niet volledig stilstaat of de achterligger met de banden al mee op de brug staat. Soms stapt de bestuurder uit, dat scheelt het volle gewicht van die persoon."

Brutaal en onbehulpzaam

Als de brug doorgaans feilloos werkt, moeten de aanwezige parkwachters onregelmatigheden voorkomen. In de Facebookgroep wordt hun gedrag echter brutaal en onbehulpzaam genoemd. "Ik doe hierover navraag bij het personeel. Gewoonlijk zijn er dezelfde mensen aan het werk, maar tijdens de vakantieweek waren er misschien andere van dienst", zegt Verlinden.


Op de Beeck raadt niettemin aan om de parkwachters aan te spreken. "Als je op het bonnetje bij het in- en uitchecken een verschil merkt dat niet kan kloppen, kunnen zij de hoeveelheid aangeboden afval alsnog controleren. Er wordt echter geen geld teruggegeven als er te veel werd aangerekend. De betaling gebeurt met een voorschot. Bij een volgend bezoek hou je het bedrag tegoed."