“Ik wil laten horen hoe mooi klarinet wel klinkt”

Muzikante uit Gelrode in finale van Belgische talentenwedstrijd

Klarinettist Hanne Beyens (19) zit bij de vijf finalisten van Young Belgian Talent, een driejaarlijkse wedstrijd voor klassiek geschoolde muzikanten tussen 16 en 21 jaar. “Het is de springplank om professioneel muzikant te worden. Drie jaar geleden schreef ik me ook in, maar dit keer ben ik echt klaar voor de finale.”
Hanne repeteert thuis bijna vier uur per dag.
Bollen Hanne repeteert thuis bijna vier uur per dag.

Haar muzikale cv, een motivatiebrief en een auditie in Leuven brachten Hanne bij de beste vijf van België. Zaterdag 15 december is de grote avond in het Flageygebouw in Brussel. Dan speelt ze haar zelfgekozen sonate van Francis Poulenc, voor een zaal van 800 toeschouwers en juryleden. Best spannend. “Ik vraag me af wat er door mijn hoofd zal spoken als ik opkom. Nog nooit stond ik voor zo’n groot publiek. Ik ga dat optreden niet beschouwen als een competitie, maar ik wil het publiek gewoon laten horen hoe mooi klarinet klinkt. Met twee van de andere finalisten, Balder (hobo) en Sarah (viool) heb ik overigens nog samengespeeld in het Euregio Jeugdorkest.” 

Als kleuter ging Hanne al naar de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord in Aarschot. “Sinds mijn tiende speel ik klarinet. Ik heb een jaar hoorn geprobeerd, maar dat klonk verschrikkelijk.” Hanne speelt bij de Koninklijke Fanfare De Dalgalmen in Gelrode, samen met haar moeder Diane, die ook klarinettist is. De liefde voor het instrument is van moeder op dochter overgegaan.

In het vijfde middelbaar zette ze al de stap naar de Luca School of Arts, het Lemmensinstituut in Leuven, zeg maar de hogeschool voor klassieke muziek. “Ik zit nu in de derde bachelor en ga nadien voor een master. Naast de theorie oefen ik drie tot vier uur per dag op mijn instrument. Ik zit op kot in Leuven, maar daar speel ik niet, om mijn collega-studenten niet te storen (lacht). Thuis in de woonkamer is de klarinet alomtegenwoordig.”

“In de auto luister ik wel naar Qmusic en MNM, maar nooit erg lang. Popmuziek gaat op den duur vervelen. Klassieke muziek en met name orkestmuziek heeft veel meer laagjes waardoor ik geboeid raak.”

“Mijn grote voorbeeld in de muziek is Roeland Hendrix, mijn leraar in Leuven. Hij houdt me rustig als ik zenuwachtig ben voor een auditie. De komende weken gaat hij me bijstaan in de voorbereiding naar de finale.”

De winnaar van Young Belgian Talent krijgt een concerttournée cadeau en begeleiding naar een carrière als beroepsmuzikant. “De wedstrijd opent heel wat deuren om je te ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om masterclasses te volgen. Liever dan studiomuzikant te worden en opnames maken, zou ik graag live optreden, zowel met kamermuziek als in orkesten.”

Op zondag 25 november is Hanne alvast live te beluisteren in CC Het Gasthuis in Aarschot. Ze geeft dan een concert met het pas opgerichte groepje Con Calore. Meer info over de wedstrijd vind je op https://www.youngbelgiantalent.be/. Tickets zijn te koop via www.flagey.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.