"Bodem verzakt tot meter van mijn deur"

AANSLEPENDE WERKEN AAN KERINGSMUUR ZETTEN BEWONERS OP RAND VAN AFGROND

De zes rijhuizen op het talud dreigen weg te zakken.
Foto Van De Weyer De zes rijhuizen op het talud dreigen weg te zakken.
De stabiliteitswerken aan de keringsmuur in de Winterstraat staat op losse schroeven, nu blijkt dat de ondergrond onstabiel is. "We schakelen over op een derde methode van herstellen", zegt Jan Boeckx, hoofd van de technische dienst. De kosten lopen inmiddels op tot 300.000 euro.

De bewoners van zes rijwoningen wachten al meer dan een jaar op de herstelling van de keringsmuur. In februari 2016 zakte die in elkaar, als gevolg van regenwater dat van de bergwand stroomt. De werken konden pas in februari dit jaar starten. "We hebben een vast budget van 800.000 euro voor het onderhoud van wegen. Voor de keringsmuur moesten we hieruit 250.000 euro putten, maar door procedures kunnen we dat geld niet onmiddellijk opnemen", zegt schepen van Openbare Werken, Christel Verlinden (Open Vld). "Nu de werken eindelijk gestart zijn, blijkt de ondergrond niet samenhangend te zijn. De maatregelen die we moeten treffen, kosten nog eens 50.000 euro extra."

Nieuwe werkwijze

De grond bleek niet stabiel genoeg om de L-vormige betonnen profielen te plaatsen. "Hun zware voet zakte weg in de bodem", zegt Jan Boeckx, hoofd van de technische dienst van Aarschot. De 30 profielen werden aan de kant geschoven, om een nieuwe werkwijze te proberen. Aannemer Hoogmartens wil een vernagelde wand met spuitbeton installeren. "Op sommige plaatsen is de grond te mul geworden, om de nodige steunpalen te boren. Nu gaan we waar nodig is een zogenaamde berlinerwand met opstaande profielen zetten", zegt Boeckx.

Valpartij

Door het woelen in de bodem is het talud nog verder weggezakt. "Tot op een meter van mijn voordeur", zegt bewoner Willy Rens (62). De bewoners van de zes rijhuizen bovenop het talud vermijden hun eigen voorgevel en laten de postbode langs de achterdeur komen. De septische put van Rens was door de verzakking bloot komen te liggen en staat al weken op straat. "Hij is niet meer nodig. We sluiten zijn buizen aan op de riolering", zegt Boeckx. Fietsers die door wilden in de afgesloten straat, hebben de regenpijp en de rioolbuis, die uit het erf van Rens puilen, losgekoppeld. "Deze week is een wandelaar tussen de buizen en de modder gevallen en moest naar het ziekenhuis", vertelt Rens. "Dit kan hier niet lang blijven liggen. Het tuinhek van mijn buurman helt al gevaarlijk naar beneden. Ik hoop maar dat onze huizen straks niet naar beneden beginnen te zakken."


Hoogmartens heeft het bedrijf CVR aangesteld om de berlinerwand te monteren. Daarna worden de L-profielen als afwerking geplaatst. De werken zouden in mei voltooid moeten zijn. Bovenop de keringsmuur komt een balustrade voor de bewoners, belooft Verlinden.