Aanklager eist 6 jaar cel tegen onverbeterlijke overvaller

De 21-jarige Nicky D. riskeert voor zes jaar in de gevangenis te vliegen. De man kreeg een jaar geleden nog een unieke kans van de rechtbank ondanks dat hij zes overvallen had gepleegd, maar amper anderhalve maand begon de Antwerpenaar aan een reeks van acht overvallen op buurtsupermarkten. "Geen gunsten meer voor de beklaagde", vond de openbare aanklager.

Op 22 september 2015 heeft de correctionele rechtbank Nicky D. veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier jaar voor zes gewapende overvallen. Na drie maanden voorhechtenis werd hij vrijgelaten. "Dat was toen een unieke kans", beseft D.'s advocaat Stijn Jans. Maar de jonge Antwerpenaar zelf schatte het gunstige vonnis niet naar waarde. Amper anderhalve maand later - op 6 november 2015 - bedreigde hij het personeel aan de kassa van een filiaal van Carrefour Express aan de Posthoflei in Berchem. Een populair doelwit voor de onverbeterlijke overvaller, want hij pleegde er op 16 november en 8 december ook hold-ups. Op gelijkaardige manier overviel hij ook een filialen van Proxi Delhaize (20 november) in de Nationalestraat en in de Generaal Lemanstraat (30 november).

Kans

De twintiger is op 10 december gearresteerd, maar nog eens kreeg hij een kans van Justitie. De onderzoeksrechter hield hem niet aan. Een paar weken kon Nicky D. zich beheersen, maar op 4 januari van dit jaar bedreigde hij de kassierster van een winkel van Delhaize aan de Gitschotellei. Zes dagen later haalde hij een mes boven in de Carrefour Express aan de Bredabaan. Eén van de kassierster was vijf maanden zwanger. Nicky D. dreigde met het mes naar de zwangere buik.

Tijdens het verdere onderzoek kon de twintiger ook gelinkt worden aan een overval op 5 maar 2015 op Videoland in de Cruyslei in Deurne. De aanklager eist zes jaar effectieve gevangenisstraf.

"Ik ben uitgepleit in dit dossier", zei meester Stijn Jans. "Maar ik vraag enige mildheid." Door deze nieuwe feiten en een nieuwe veroordeling zal het vonnis van een jaar geleden worden omgezet in een effectieve straf.

Uitspraak op 19 september. (KAV)