Weer grote stap dichter bij fusie

POLITICI ZETTEN LICHT AL OP GROEN IN ENGAGEMENTSVERKLARING

Gisteren dook deze foto van de schepencolleges van Aalter en Knesselare toch op Twitter op. Pieter De Crem en Erné De Blaere tonen fier de engagementsverklaring.
Joeri Seymortier Gisteren dook deze foto van de schepencolleges van Aalter en Knesselare toch op Twitter op. Pieter De Crem en Erné De Blaere tonen fier de engagementsverklaring.
De schepencolleges van Aalter en Knesselare hebben een engagementsverklaring ondertekend voor een fusie. Aalter zei al langer voluit voor een fusie te gaan, maar bij Knesselare was er nog wat twijfel. Die is nu helemaal van de baan. Op 23 mei zullen de twee gemeenteraden de goedkeuring vragen om een fusie voor te bereiden en die voor het einde van het jaar definitief goed te keuren. "De bal is nu echt aan het rollen", zegt Pieter De Crem.

Pieter De Crem (CD&V) van Aalter liet er eerder in onze krant al geen twijfel over bestaan: Aalter en Knesselare zouden fuseren. Maar burgemeester Erné De Blaere (Groep 9910) van Knesselare wou dat nooit met zoveel woorden gezegd hebben. Hij gaf toe dat er vergaande gesprekken waren, "maar we zijn er nog niet", zei hij steevast. Die finish is nu wel bereikt. De burgemeesters, voorzitters van de twee gemeenteraden en alle schepenen van de twee gemeenten hebben een engagementsverklaring ondertekend dat zij alvast voluit voor een fusie willen gaan. Voor de gemeenteraad van 23 mei zou er door niemand nog een verklaring over de fusie afgelegd worden. De verklaring werd ook achter gesloten deuren ondertekend, ver weg van publiek en pers. Maar De Crem gooide de engagementsverklaring gisteren toch op Twitter en maakt daarmee publiekelijk duidelijk dat er geen weg terug is voor de fusie tussen Aalter en Knesselare.

De verklaring werd door de belangrijkste politici van de twee gemeenten ondertekend.
Joeri Seymortier De verklaring werd door de belangrijkste politici van de twee gemeenten ondertekend.

Wissel op de toekomst

"De voorzitters van de gemeenteraden en de schepencolleges zijn er van overtuigd dat een fusie van beide gemeenten een wissel op de toekomst zal betekenen", staat er in de verklaring te lezen. "In het belang van de inwoners. De twee gemeenten leggen de gemeenteraad van 23 mei een principiële beslissing tot fusie neer. Een definitieve beslissing moet er komen ten laatste op 31 december van dit jaar."

Pieter De Crem, burgemeester van Aalter.
Joeri Seymortier Pieter De Crem, burgemeester van Aalter.

Administratieve molen

De politieke tenoren van Knesselare en Aalter zitten nu dus officieel op eenzelfde lijn. In de praktijk komt het er op neer dat nu enkel nog de administratieve molen doorlopen moet worden. Zowel in Aalter als in Knesselare hebben de partijen van de burgemeester zo'n grote meerderheid, dat er een half wonder zou moeten gebeuren om op dinsdag 23 mei geen goedkeuring te krijgen voor de fusie. In Knesselare willen ze ondertussen geen uitspraken meer doen tot 23 mei. Maar Pieter De Crem is te enthousiast om te zwijgen. "De bal is nu inderdaad echt aan het rollen. Deze engagementsverklaring is een eerste broodnodige stap. Nu moeten de gemeenteraden nog de intentie goedkeuren en dan moet voor eind dit jaar de definitieve beslissing genomen worden. Dit is een win-situatie voor de twee gemeenten, dus ik zie geen enkel probleem meer."

Werkgroep

Dat de nieuwe fusiegemeente gewoon Aalter zal heten, werd ons in de wandelgangen meermaals bevestigd. In de engagementsverklaring is daar niets van te lezen. Dat voorstel zal dan ook maar op de gemeenteraad van 23 mei zelf wereldkundig gemaakt worden. Eens dan het licht op groen gezet wordt, kan een werkgroep aan de slag om de praktische regelingen van de versmelting van Aalter en Knesselare uit te werken. Tegen de verkiezingen van oktober 2018 zouden alle partijen dan gezamenlijke lijsten voor Aalter en Knesselare opstellen, met elk 29 kandidaten uit zowel Aalter als Knesselare.