Vijf collega's DPD crashen op N44

BESTUURDER KNALT NA NACHTSHIFT TEGEN BETONBLOK: ALLE INZITTENDEN GEWOND

De wagen vloog bijna dertig meter door de lucht en belandde uiteindelijk op zijn zij. De bestuurder zat bijna drie kwartier gekneld.
JVK De wagen vloog bijna dertig meter door de lucht en belandde uiteindelijk op zijn zij. De bestuurder zat bijna drie kwartier gekneld.
Bij een spectaculair ongeval op de N44 in Aalter zijn gisterenmorgen vijf medewerkers van het pakjesbedrijf DPD gewond geraakt. De vijf waren op weg naar huis na een nachtje werken in het magazijn toen hun auto tegen een betonblok knalde en door de lucht werd gekatapulteerd. Het ongeval veroorzaakte heel wat verkeershinder.

Het ongeval gebeurde rond 8 uur op de N44 van Maldegem naar Aalter. De auto knalde frontaal op een betonblok langs de weg, haalde een verlichtingspaal neer en kwam dertig meter verder tot stilstand op zijn zij. "Vier inzittenden, waaronder twee Belgen, een Ghanees en een Mexicaan, werden naar het ziekenhuis in Tielt overgebracht. Twee van hen hadden zware verwondingen zoals gebroken ribben en een ontwrichte schouder. De bestuurder, de 30-jarige Spanjaard Emilio R.M., zat gekneld en kon pas na drie kwartier bevrijd worden door de brandweer. Hij werd met een helikopter naar het UZ Gent gebracht. Ondanks de zware verwondingen bleek zijn toestand stabiel. "We waren verwonderd dat ze er levend uitkwamen. Als je het wrak ziet, kun je toch wel zeggen dat ze erg veel geluk gehad hebben", klinkt het bij politie Aalter-Knesselare.

De auto raakte ook een verlichtingspaal.
JVK De auto raakte ook een verlichtingspaal.

Vermoeidheid?

De vijf slachtoffers hadden er net een nachtshift van zes uur opzitten als magazijnmedewerkers bij pakjesdienst DPD in Aalter. Ze waren op weg naar Gent, waar ze allemaal wonen, toen Emilio R.M. de controle over het stuur verloor. De politie stelt dat er geen sprake was van overdreven snelheid en dat de bestuurder niet gedronken had. Volgens de politie kan vermoeidheid een rol gespeeld hebben, maar DPD weerlegt dit: "Emilio zal waarschijnlijk afgeleid geweest zijn. Ook al hadden ze heel de nacht gewerkt tot kwart voor acht, het ongeval vond hier maar twee kilometer verder plaats. Het is niet zo dat hij al dertig kilometer dezelfde weg had afgelegd", zegt depotmanager Mikaël Degans van DPD. "Als bedrijf moedigen we carpoolen zoveel mogelijk aan, natuurlijk is het dan jammer als er zoiets gebeurt. Aangezien het ongeval hier vlakbij gebeurde, zagen waarschijnlijk enkele collega's het ook gebeuren. Vanavond (gisterenavond, red.) zullen we hen dan ook de psychologische en sociale hulp bieden die nodig is. Het is schrikken voor iedereen."


Twee van de vijf collega's, Emilio R.M. en de twintigjarige Geoffrey M., werkten al geruime tijd bij DPD. De andere drie waren uitzendkrachten die al eerder voor het bedrijf werkten. "Hun job bestaat erin de leveringen te verwerken en alles klaar te zetten voor onze chauffeurs in de bestelwagens. Zo kunnen zij 's morgens uitrukken om alles te leveren", aldus Degans.

Hinder

Door het ongeval was de rechterrijstrook van de N44 richting E40 een uur versperd, met files in beide richtingen tot gevolg. "We konden de weg na een uur vrijmaken, maar er was natuurlijk wel wat hinder. De N44 blijft een belangrijke verbindingsweg voor vrachtwagens tussen de E40 en de industrieterreinen in de buurt", besluit de politie.