VIDEO: De Crem viert met gezin: 20 van de 29 zetels in fusiegemeente van Aalter met Knesselare

Pieter De Crem werd meteen omarmd door zijn vrouw Caroline en zijn kinderen Constantijn, Alicia en Victoria.
Joeri Seymortier Pieter De Crem werd meteen omarmd door zijn vrouw Caroline en zijn kinderen Constantijn, Alicia en Victoria.
Pieter De Crem heeft met zijn kartel CD&V/N-VA de verkiezingen in Aalter gewonnen, en wordt de burgemeester van de fusiegemeente van Aalter met Knesselare.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

CD&V haalt 20 van de 29 zetels binnen, en heeft dus opnieuw een ruime meerderheid. In procenten zakken De Crem en co wel naar 57,3 procent, maar in zetelaantal blijft het een topscore. Groen stijgt maar zeer licht en blijft steken op zes zetels, met 21,4 procent van de stemmen. Open Vld Plus blijft onder de tien procent en haalt twee zetels. Voor het eerst in de geschiedenis komt ook Vlaams Belang met één zetel in de gemeenteraad. Sp.a en Meer geraakten niet verkozen.

“Ik ben blij dat we de sprong in het duister hebben gewaagd met de fusie”, zegt Pieter De Crem. Op het overwinningsfeest in Hotel Orchidee werd hij meteen geknuffeld door zijn echtgenote Caroline en zijn kinderen Constantijn, Alicia en Victoria. “We kunnen met een goede stevige basis de nieuwe fusiegemeente besturen. Ik heb aangekondigd dat ik mijn mandaat als burgemeester zal opnemen, en dat ga ik op 1 januari ook echt doen. Wat de andere partijen betreft? Dat het Vlaams Belang voor het eerst in Aalter een zetel haalt, is meelopend met de nationale trend. Groen ontgoochelt, en is niet kunnen doorgroeien zoals ze gehoopt hadden. En de luchtkastelen die de Open Vld zich had vooropgesteld, zijn ook veel kleiner uitgevallen.”

Wie in het schepencollege zal zitten, is nog niet duidelijk. Naast Pieter De Crem lijken ook Herlinde Trenson, Patrick Hoste, Dirk De Smul, Johan Van Den Kerchove en nieuwkomer Kristof De Blaere een zekerheid. Ook nieuwkomer Mathias Van De Walle haalt theoretisch stemmen genoeg voor een schepenzitje. De best scorende N-VA’er is Michael Ally. Hij springt zo over de boegbeelden Luc De Meyer en Sofie Vermeersch. Hoe ze dat gaan oplossen, valt nog af te wachten.

Open Vld Plus reageerde meteen. “Jammer genoeg hebben we niet het verhoopte resultaat gehaald, maar we gaan wel een zetel vooruit”, zegt David Geens van Open Vld Plus. “We zien elkaar in de gemeenteraad en gaan de komende zes jaren werken vanuit een constructieve oppositie voor een beter Aalter.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Guy Verhaege

    Content da kik nie moeste stemmen in aoltre... Crembo zoe ze zeker nie gehad en... trots op aalter “GEWEEST” nu al een tijdje niet meer, woensdag daar nog es geweest in het centrum en was ff schrikken van hoe “LEEG” aalter is... helaas....

  • Lucas Botterman

    Inderdaad een prachtige en te verwachten overwinning en een hele geruststelling sommigen, de firma LS inbegrepen.