Vanaf juli veilig over spoorweg

BRUG AAN NIEUWENDAM ONDERDEEL VAN INFRABEL-PLAN VAN 13,5 MILJOEN

De nieuwe spoorwegbrug aan Nieuwendam krijgt nu echt vorm.
Joeri Seymortier De nieuwe spoorwegbrug aan Nieuwendam krijgt nu echt vorm.
De nieuwe brug over de spoorweg aan Nieuwendam in Aalter moet begin juli klaar zijn. De brug vervangt in Aalter vier onbemande overwegen. Momenteel wordt langs de spoorlijn Gent-Brugge in Aalter ook drie kilometer weg aangelegd, zodat iedereen gemakkelijk tot aan de nieuwe spoorwegbrug kan geraken.

De werf van Infrabel in Aalter en het naburige Beernem is de grootste momenteel in ons land. Het vervangen van de vier overwegen in Aalter en de overweg in Beernem is een investering van maar liefst 13,5 miljoen euro. "Begin juli zal de spoorwegbrug aan Nieuwendam klaar zijn voor gebruik", zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. "Dan gaan de vier onbewaakte overwegen in Aalter en Maria-Aalter dicht. De overweg aan Jezuïetengoed (ter hoogte van het vroegere restaurant Herdershoeve, red.) gaat ook dicht. Daar komt geen alternatief, maar er wordt wel een nieuwe weg langs de sporen gelegd, zodat je van daar tot aan de nieuwe brug kan rijden om de spoorweg over te geraken. De derde spoorwegovergang net voor het station van Maria-Aalter gaat dicht en wordt vervangen door een tunnel, die enkel door voetgangers en fietsers kan gebruikt worden. Ook de spoorwegovergang Vaanders, net op de grens van Maria-Aalter met Beernem, gaat dicht en wordt vervangen door een voetgangerstunnel."


Burgemeester Patrick Hoste (CD&V) is blij dat Infrabel zo fors investeert in Aalter. "Het kan de veiligheid alleen maar ten goede komen", zegt Patrick Hoste. "De laatste jaren hadden we gelukkig minder ongevallen op onze overwegen. Maar ook in Aalter zijn daar vroeger doden gevallen. Dertig jaar geleden ben ik hier in Aalter zo zelfs mijn neef verloren. Een spoorweg kruisen blijft altijd gevaarlijk. Dat we die overwegen in Aalter binnenkort allemaal kwijt gaan zijn, is een goede zaak. Ook voor de fietsers. Vanaf deze zomer zal je veilig door het groen en langs de spoorweg kunnen fietsen en in Nieuwendam de brug nemen of aan het station van Maria-Aalter de tunnel nemen."


Dat 13,5 miljoen euro veel geld is om vijf overwegen te sluiten en voor alternatieven te zorgen, zal niemand ontkennen. De nieuwe brug aan Nieuwendam oogt ook heel groot en breed voor de kleine weggetjes die daar maar liggen. "De brug moet natuurlijk ook landbouwvoertuigen aankunnen. En ook het verkeer dat vroeger de andere overwegen nam, zal nu langs Nieuwendam gestuurd worden. Het wordt daar dus wel iets drukker", zegt de burgemeester.

Naast de sporen wordt drie kilometer weg aangelegd om auto's en fietsers naar de nieuwe brug te loodsen.
Joeri Seymortier Naast de sporen wordt drie kilometer weg aangelegd om auto's en fietsers naar de nieuwe brug te loodsen.

Voorbeeld

De werf in Aalter is voor Infrabel een schoolvoorbeeld van hoe het overal zou moeten worden. Want het aantal ongevallen op overwegen moet omlaag. Vorig jaar zijn opnieuw 45 ongevallen gebeurd op onze spooroverwegen. Het aantal dodelijke slachtoffers is wel zwaar gedaald: van 11 doden in 2015 naar vier doden vorig jaar. "Het niet respecteren van de verkeersregels is en blijft de belangrijkste oorzaak", zegt Frédéric Petit. "Een belsignaal, rode knipperlichten of zelfs slagbomen negeren, is levensgevaarlijk en vormt nog altijd een sociaal-maatschappelijk probleem."


Sinds 2005 heeft Infrabel al meer dan 300 overwegen kunnen afschaffen. Vorig jaar heeft Infrabel 33 miljoen geïnvesteerd aan extra veiligheid op overwegen.