Uniek verjaardagsfeest: Urbain (107) tweede oudste man van België

Heyndrickx woont nog gezond en wel in zijn eigen huis

Urbain Heyndrickx dronk een glaasje op zijn 107e verjaardag.
Joeri Seymortier Urbain Heyndrickx dronk een glaasje op zijn 107e verjaardag.
Urbain Heyndrickx uit Bellem, bij Aalter, viert vandaag zijn 107e verjaardag. Niet in een rusthuis, maar gewoon thuis in zijn zetel in de Ommegangstraat. Met zijn 107 jaar is hij de tweede oudste man van ons land. “Ik ben ‘verre’ versleten, maar ik mag niet klagen”, knipoogt Urbain.

De oudste man in België is Urbain Heyndrickx net niet. Die eer is weggelegd voor Maurits Stael, die op 25 september 107 jaar oud werd. De man woont in een rusthuis iets verderop in Beernem en is maar een weekje ouder dan onze Aalternaar. Amper verschil, maar officieel is Maurits dus wel de oudste man van België.  De vrouwen doen het nog beter. Elisabeth De Proost uit Anderlecht is met haar 110 jaar de oudste Belg.

Het schepencollege van Aalter kwam Urbain feliciteren. Hij leeft al enkele dagen heel intens naar zijn speciale verjaardag toe. Op het feest regelde hij nog zelf waar iedereen moest zitten en wou hij er zeker van zijn dat iedereen genoeg te drinken had. “Het gaat nog altijd goed met mij, maar ik ben wel veel vaker moe”, vertelt Urbain, terwijl hij van een glaasje bubbels nipt. “Ik loop nu met een looprekje in plaats van met een stok. Ik kan nog stappen. Maar ja, ik ga natuurlijk nergens meer naartoe. 107 jaar is echt wel oud, hé. Ik ben ‘verre’ versleten, maar ik eet en slaap nog goed. Dus dan ben je toch gezond?” 

Urbain Heyndrickx tussen zijn hele familie.
Joeri Seymortier Urbain Heyndrickx tussen zijn hele familie.

Haring met friet

Urbain Heyndrickx is momenteel de enige eeuweling in Aalter. Hij kreeg vandaag niet alleen geschenken van de gemeente, maar ook van het Koninklijk Paleis. “Ik kijk nog graag naar de televisie. De Zevende Dag wil ik nooit missen”, gaat Urbain verder. “En ik geniet nog elke dag enorm van mijn eten. Vorige week heb ik nog een klein kilootje mosselen ‘naar binnen gedraaid’. Op zondag eet ik graag ‘nen koude pla’. Een keer met zalm, dan eens met garnaaltjes of een keer met hesp. Dat smaakt toch altijd? Net zoals frietjes met haring. Daar kan je mij ook echt nog een plezier mee doen. Drinken doe ik bijna niet meer. Ik heb graag Martini gedronken, maar daar kan ik niet goed meer tegen. Maar een sigaretje neem ik wel nog af en toe. Ik rook al 85 jaar en ik heb nergens last van. Ik trek wel de rook van mijn sigaret nooit binnen. Ah, nu moet ik ook niet meer stoppen, hé?”

Veel hulp

Zoon Johan Heyndrickx en zijn vrouw Rita kwamen mee feesten, net zoals kleindochter Chantal en haar man Noël. Achterkleinzoon Melijn is ondertussen 8 jaar en scheelt 99 jaar met Urbain. Ook hij wou er bij zijn. “We zijn natuurlijk trots op onze stamvader”, zegt zoon Johan. “Twee keer per dag komen de mensen van het Wit-Gele Kruis langs en ook Familiezorg komt elke dag om het huishouden te doen. De buurvrouw komt minstens drie keer per dag langs en ook wij proberen zo veel mogelijk binnen te springen. Met veel plezier, zelfs!”

Een delegatie van het schepencollege kwam Urbain feliciteren.
Joeri Seymortier Een delegatie van het schepencollege kwam Urbain feliciteren.
Dirk De Smul laat Urbain het Gulden Boek tekenen. En ook dat deed hij met het grootste gemak.
Joeri Seymortier Dirk De Smul laat Urbain het Gulden Boek tekenen. En ook dat deed hij met het grootste gemak.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Vanessa de Vetter

    Amaai ik wens je nog vele jaren