Uitbaters 't Klein Duimke vragen vrijspraak

't Klein Duimke in de Boomgaardstraat in Aalter.
Foto Vandoorne 't Klein Duimke in de Boomgaardstraat in Aalter.
De uitbaters van restaurant 't Klein Duimke vragen in beroep de vrijspraak voor de geluidsoverlast waarmee ze de buurt tien jaar lang zouden geterroriseerd hebben. De buren hopen dat de rechter het restaurant voor altijd sluit.

In eerste aanleg kregen Dimitri Stofferis en Julie Vandenberghe van 't Klein Duimke, dat omgedoopt werd tot Het Culinair Ateljee, zware boetes opgelegd door de strafrechter. Die was niet mild voor de geluidshinder die hun restaurant - volgens de buurt meer feestzaal dan eetgelegenheid - jarenlang veroorzaakt had. De uitbaters en hun bvba kregen fikse boetes opgelegd. Hun advocaten maakten de optelsom: met de gerechtskosten en schadevergoedingen inbegrepen zou dit Julie en Dimitri 55.000 euro kosten. "Onredelijk", klinkt het. Zij hopen nu op de vrijspraak.


De procureur vraagt bevestiging van het eerste vonnis, al wijst hij met de vinger naar het gemeentebestuur van Aalter. "Elk weldenkend mens weet dat een vergunning afleveren op die locatie een optie nemen is op miserie."

Centrale ligging

Daarmee verwijst hij naar de centrale ligging van 't Klein Duimke, in een woonwijk aan de Boomgaardstraat, vlak bij de bibliotheek. Daar spreekt buurtbewoonster Anneke zich over uit. "Het is niet omdat we in het centrum wonen, en niet in een villawijk, dat we geen recht hebben op onze nachtrust."


De bewoners van de woonwijk hopen eigenlijk dat de rechter in beroep het restaurant een exploitatieverbod oplegt. "Ze willen een langetermijnoplossing", zegt hun advocaat. "Nu is er eigenlijk geen hinder meer", zegt dichtste buur Kathleen. "Maar er is ook minder te doen. En dat steken de uitbaters allemaal op ons, wij zouden de schuldige zijn van hun dalende omzet. Terwijl we gewoon weer rustig willen slapen." (SVDA)