Troeven kasteel nog beter uitspelen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN AALTER-KNESSELARE

Het kasteel van Poeke. Open Vld wil het kasteel overdragen aan de provincie.
kos Het kasteel van Poeke. Open Vld wil het kasteel overdragen aan de provincie.
Het Kasteel van Poeke is de parel van de gemeente Aalter. Maar wat kunnen we doen om het historisch erfgoed nog meer te doen stralen?

Groen wil het domein ontwikkelen als toeristische trekpleister en infopunt. "Wij denken aan de verdere uitbouw van het kasteel als seminarie- en tentoonstellingsruimte voor bedrijven en verenigingen", zegt Mieke Schauvliege. "De ommuurde tuin aan het koetshuis kan perfect als volkstuin of plukboerderij, met respect voor het historische kader. Er kan ook een passende horecafunctie in het koetshuis voorzien worden. De kasteelboerderij wordt uitgebouwd tot zorgboerderij. Commerciële activiteiten mogen hierbij geen taboe zijn, zolang het respect voor de historische waarde en de rust van de omgeving bewaard blijft. Het domein rond het kasteel wordt verder beheerd als natuur- en bosgebied, dat aantrekkelijk is voor wandelaars en joggers. Maar ook waar je nog zalig kan genieten van de stilte. Het Boterstraatje willen we opwaarderen tot een aantrekkelijke weg voor wandelaars, fietsers en ruiters. We willen een masterplan voor het volledige gebied."

Open Vld neemt een bijzonder standpunt in en wil het kasteel overdragen aan de provincie. "Het kasteel van Poeke is een waardevol monument", zegt Vic De Jaegher. "Het kost een pak geld om dit voortdurend te blijven restaureren. Enkele ruimtes verkeren in vervallen staat. Andere ruimtes worden dan weer te weinig gebruikt. Zoals het er nu aan toegaat, dreigt het kasteel de volgende jaren te vervallen en niet meer toegankelijk te zijn. Daarom pleiten wij er voor om het kasteel en het domein over te dragen aan de provincie. Die kan het beter onderhouden en efficiënter in beheer nemen."

Pieter De Crem van CD&V/N-VA ontkent dat het kasteel niet gebruikt wordt. "Er zijn meer dan 300 activiteiten per jaar", zegt De Crem. "Wij willen het kasteel de komende jaren nog meer dé parel van Aalter laten zijn. Een puur commerciële 'vermarkting' zal in ieder geval niet met ons zijn. Elke vereniging van Aalter en Knesselare moet voor ons met een of andere activiteit in het mooie Kasteel van Poeke terechtkunnen."

(JSA)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Geert Van de Moortele

    Maak van de vijver een zwemvijver zoals Vosselareput en een ligweide is er al.Succes verzekerd !