Tachtigers zijn helden van sportcentrum

OKINAWA ZOEKT 150 MANNEN OM VOORBEELD VAN WILLY (87) EN ALEX (80) TE VOLGEN

Trainer Jo Van Nevel bij zijn helden: links Alex De Ceuleners (80) en rechts Willy Ornelis (87) op de roeimachine.
Foto JSA Trainer Jo Van Nevel bij zijn helden: links Alex De Ceuleners (80) en rechts Willy Ornelis (87) op de roeimachine.
Dat sporten gezond is en jong houdt, bewijzen de twee helden van Gezondheidscentrum Okinawa in Aalter. Willy Ornelis is al 87 en Alex De Ceuleners 80. Allebei komen ze nog drie keer per week intensief sporten. Okinawa zoekt nu 150 mannen die in hun voetsporen willen treden en in amper vijf weken tijd een ander mens willen worden.

Willy en Alex zijn de absolute helden van de sportvloer in Aalter. De kranige tachtigers geven de jonge sporters er nog regelmatig het nakijken. "Ik sport al van toen ik een jongen van twaalf was", zegt ouderdomsdeken Willy Ornelis. "Ik heb altijd voetbal en veldlopen gedaan. Ik ben er nu 87, maar ik kan het sporten echt niet laten. Het is als een soort drugs voor mij. Als ik niet kan komen sporten, voel ik mij gewoon niet goed in mijn vel. Drie keer per week train ik anderhalf uur. Echt alle spieren worden aangepakt. Ik durf nog wel eens goed doorgaan, want het zweet moet er uit. Of alles nog zo vlot gaat als vroeger? In de sportschool wel, maar elders durft het soms al eens moeilijker gaan. Maar dat moeten jullie lezers niet weten", lacht Willy.


Ook Alex is er ondertussen 80 en kan gerust enkele jaren liegen. "Ik heb altijd voetbal gespeeld en doe dat nu nog", zegt Alex. "Naast voetbal is de fitness mijn grote passie. Ik sta nog vaak op de loopband en zie de jonge gasten dan wel eens kijken. Ik heb die sport echt nodig. Mijn lijf smeekt daar echt om. Ik zou niet weten waarom ik zou moeten stoppen omdat ik nu tachtig geworden ben."

Testproject

Voor Jo Van Nevel van Gezondheidscentrum Okinawa in de Bierweg zijn Alex en Willy de schoolvoorbeelden van hoe het moet. Samen met 130 centra uit heel Vlaanderen en Nederland zoekt hij mannen die in een testproject van vijf weken willen stappen. "We zoeken eigenlijk drie keer vijftig mannen", zegt Jo Van Nevel. "We zoeken vijftig mannen die door vijf weken te sporten vijf kilo willen verliezen. We zoeken vijftig mannen die in vijf weken tijd tot vijf keer meer kracht willen ontwikkelen. En we zoeken vijftig mannen die in vijf weken tijd door te sporten zich vijf jaar jonger willen voelen. Elk krijgen ze een apart programma, waarmee we willen aantonen dat niet-sportieve mensen in zeer korte tijd echt het verschil kunnen maken."

Bedrijven

Ook bedrijven zijn welkom die hun volledige team aan het sporten willen zetten en zo de prestaties op de werkvloer willen verbeteren. "Je moet alleen drie keer per week een uur tijd kunnen vrij maken", zegt Van Nevel. "Wie dat wil, kan dat zeker inplannen. Willy en Alex zijn de levende voorbeelden van de positieve invloed van sport op een lichaam."


Inschrijven in het project '5' kan nog tot eind oktober. Je betaalt 80 euro voor de sessie van vijf weken. Meer info op www.okinawa-aalter.be.