Sprekende robot loopt stage in Aalter

PEPPER BEANTWOORDT (SOMS) VRAGEN BEZOEKERS GEMEENTEHUIS

Het gemeentebestuur en de mensen van TomorrowLab helpen Pepper op goede weg.
Foto Joeri Seymortier Het gemeentebestuur en de mensen van TomorrowLab helpen Pepper op goede weg.
Niet schrikken als je vandaag of begin volgende week het gemeentehuis van Aalter binnen stapt. Je wordt er ontvangen door robot Pepper. De gemeente experimenteert de komende dagen, samen met TomorrowLab, met een sprekende robot die vragen beantwoordt en mensen door het gemeentehuis leidt. Ook al liep het gisteren bij de presentatie goed fout. "Het is net uit die fouten dat we willen leren", klinkt het.

Aalter maakt een sprong naar 2025: de sprekende robot Pepper heet de bezoekers van het gemeentehuis welkom. "De sprekende robot zal tot en met woensdag in de inkomhal staan en rollen", zegt schepen van Communicatie Bieke De Neve (CD&V). "Wij willen inzetten op de communicatie van de toekomst. De sprekende robot staat helemaal nog niet op punt, maar wij willen net experimenteren. Aalter is een soort laboratorium, zodat de makers van Pepper hem de komende jaren kunnen verfijnen. Want ook al kijken de mensen nu misschien raar op, geholpen worden door een robot zou over vijf of tien jaar wel eens de normaalste zaak van de wereld kunnen zijn. Of dit op termijn gemeentepersoneel zal kosten? Dat is zeker onze bedoeling niet."


Wanneer je als bezoeker tegen Pepper praat, dan kijkt de robot je echt aan. Wanneer je een stap verzet, blijft de robot je akelig echt volgen. Je moet helemaal niets intikken, maar je vragen gewoon luidop aan de robot stellen. De robot zoekt dan 'in de cloud' naar het antwoord, en geeft dat mondeling.


Dat er nog werk aan de winkel is, werd gisteren duidelijk bij de presentatie. Bij het stellen van vragen aan de robot kregen we meer dan goed is te horen: "Sorry, ik heb je vraag niet begrepen. Kan je de vraag nog eens herhalen?" Ook wanneer we de robot vroegen om ons naar een loketmedewerker te brengen, staat Pepper met de mond vol tanden. "Dat is net waarom we hier enkele dagen in het gemeentehuis van Aalter willen experimenteren", zeggen de mensen achter TomorrowLab. "We willen uitzoeken waar de pijnpunten liggen en wat er anders moet. Begrijpt de robot bijvoorbeeld dialect? Het is net die kennis die we in de praktijk willen opdoen, en we zijn blij dat Aalter ons daarbij wil helpen. Het is de eerste gemeente die de stap wil en durft zetten."

Slim straatmeubilair

Wanneer een goed functionerende robot Pepper effectief in het gemeentehuis, het Sportpark en de Academie zal rijden, is koffiedik kijken. Maar dat duurt zeker nog enkele jaren. Ondertussen wil Aalter andere investeringen doen in wat zij de 'communicatie van de toekomst' noemt. "Volgend jaar komt er slim straatmeubilair waar je op een touchscreen allerlei info zal kunnen opzoeken. We werken ook aan een chatbot, zodat je op de gemeentelijke website in een chatkanaal vragen zal kunnen stellen aan het gemeentebestuur. En we zijn ook bezig met de ontwikkeling van een app voor op de smartphone, waarop alle gemeentelijke informatie die jou aanbelangt, zal gebundeld staan", zegt Bieke De Neve nog.