Smullen van afhaalgerechten op niveau

RESTAURANT 'T VIJFDE SEIZOEN OPENT VANDAAG 'EETALAGE'

Broes Tavernier, Lien D'hooge en Jeroen Poppe openen vandaag hun eetwinkel Eetalage.
Foto Joeri Seymortier Broes Tavernier, Lien D'hooge en Jeroen Poppe openen vandaag hun eetwinkel Eetalage.
Vandaag opent restaurant 't Vijfde Seizoen in Aalter zijn eigen traiteurzaak: Eetalage. Chef Broes Tavernier en zijn vrouw Lien D'hooge zetten hun souschef Jeroen Poppe in de zaak om alles in goede banen te leiden. Gedaan met traiteureten in de gekende driehoekbakjes: nu kan je ook thuis van culinaire gerechten genieten.

Broes Tavernier heeft het vak geleerd aan de zijde van Geert Van Hecke, die vroeger achter het fornuis van het driesterrenrestaurant Karmeliet stond. Restaurant 't Vijfde Seizoen is na zes jaar een vaste waarde bij de culinaire liefhebbers in de streek. Hoogtijd voor het jonge koppel om er een nieuwe uitdaging aan te koppelen, en die vonden ze in wat zij zelf hun eetwinkel noemen.


"We willen de kwaliteit die de mensen kennen van ons restaurant, ook doortrekken naar Eetalage", zegt Broes Tavernier. "Alles wordt vers gemaakt, op een duurzame en gezonde manier. De puurheid van het product moet ook hier centraal staan, zonder gefoefel in de keuken. Alles wat je hier koopt, is ambachtelijk, lekker en best wel gezond. We gaan van de klassiekers zoals varkenswangetjes, een vol-au-vent of een verse lasagne, tot specialiteiten zoals quinoa, gevulde courgette of een huisgemaakte paté. Elke dag hebben we ook een verse vis in de aanbieding. Met de 'vangst van de dag' eten we wat de visser vangt, en zeggen wij de visser vooral niet wat hij moet vangen."


Eetalage zit in een gerenoveerde oude woning op de overgang van de Markt met de Brouwerijstraat. Wie de eetwinkel binnenstapt, wordt overvallen door een nostalgisch gevoel. De zaak ademt de sfeer uit van pakweg de oude ambachtelijke beenhouwerij uit grootmoeders tijd. In het decor staat zelfs nog de authentieke weegschaal, die grootvader Tavernier vroeger in zijn apotheek gebruikte. "We hebben bij het binnenkomen eerst onze meeneem- toog, waar je alles vooraf verpakt kan meenemen", zegt Jeroen Poppe. "Op die verpakking staat duidelijk hoe je alles moet opwarmen. Verder in de winkel is er de suggestietoog waar je per gewicht kan kopen. Je kan één gerecht komen halen, of ook een heel menu. We hebben hier alles van het aperitief tot aan het koekje bij de koffie. Zelfs die koekjes worden hier vers gemaakt."


De komst van Eetalage leeft al enkele weken in Aalter. Maar veelal wordt de opmerking gemaakt, dat het wellicht duur wordt. "Ook in 't Vijfde Seizoen hebben we bewezen dat we culinair, maar toegankelijk kunnen zijn", zegt Lien D'hooge. "Dat zal ook zo in Eetalage zijn. Ja, een lasagne zal hier wellicht 1 of 2 euro duurder zijn dan in een warenhuis. Maar hier zitten vers gegrilde groenten in de lasagne en wordt gewerkt met een verse saus. Onze aardappelpuree wordt hier gemaakt met echte aardappelen, met daarbovenop nog een klompje boter dat smelt bij het opwarmen. Die kwaliteit moet je natuurlijk willen betalen, zonder dat het hier weliswaar decadent wordt."

Open tot 20 uur

Eetalage mikt duidelijk ook op de mensen die laat werken en geen tijd hebben om dan nog te koken. 's Avonds blijft de winkel daarom open tot 20 uur. "Wie laat gewerkt heeft of 's avonds plots bezoek over de vloer heeft, kan hier dus nog terecht", klinkt het.


Eetalage, Brouwerijstraat 4 in Aalter. Open op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 20 uur en op zondag van 9 tot 13 uur. Info: www.eetalage.be.