Opgepast, flitsende vuilnisbak

POLITIE BESTRIJDT OVERDREVEN SNELHEID MET MINIFLITSER VAN 50.000 EURO

De miniflitser zit verborgen in een vuilnisbak. "Perfect legaal", zegt korpschef Peter Ponnet.
Foto Tijs Van Puyenbroeck De miniflitser zit verborgen in een vuilnisbak. "Perfect legaal", zegt korpschef Peter Ponnet.
De politie van Aalter en Knesselare gooit vanaf dit najaar een flitsende vuilnisbak in de strijd tegen overdreven snelheid. Kostprijs: bijna 50.000 euro. Vorige week werd de camera al een eerste keer getest langs de Urselseweg (N461), met gemor op sociale media tot gevolg. "Menselijke reactie, maar onze enige bekommernis is verkeersveiligheid", zegt waarnemend korpschef Peter Ponnet. Wie vorige week geflitst werd, krijgt nog geen boete.

"Ik heb nog twee volle afvalzakken staan en zal die er snel in gooien" of "Als de vuilkar eens passeert, zijn we ervan verlost". De reacties op het nieuwe snufje van de politie, dat vrijdag subtiel stond opgesteld aan de Urselseweg waren niet meteen lovend te noemen. "Het ging om een demonstratie van het toestel door de fabrikant", vertelt Ponnet. "De camera die we vanaf dit najaar zullen inzetten, vervangt ons verouderd model. Voordeel van deze nieuwe flitser is dat we hem op verschillende manieren kunnen gebruiken: op een driepikkel, in een anonieme wagen en dus ook in een vuilnisbak of werfkeet. Daarmee verbreden we onze mogelijkheden aangezien het niet altijd mogelijk is om op sommige plaatsen met een anonieme wagen te flitsen. Op een baan waar de snelheid zeer hoog ligt, zou dat mijn inspecteurs in gevaar brengen en daarom is het goed om andere opties te hebben", vertelt Ponnet.


"Onze zone heeft er ook nood aan. Met de N44 richting Knokke ligt er een gewestweg in ons gebied waar heel veel klachten komen van overdreven snelheid. We willen de inwoners niet pesten met deze aankoop. Overdreven snelheid is nog altijd een van de grootste oorzaken van ongevallen. Als we zien dat in een bepaalde gebied er veel ongevallen zijn of buurtbewoners klagen, dan zullen we altijd eerst sensibiliseren met onze lichtkrant, pas daarna gaan we controleren. Dat was ook het geval op de baan naar Ursel."

In beide richtingen

Ook technisch zal de camera, ook wel een mini-superflitser genoemd, meer mogelijkheden hebben. De politiezone Gent bestelde twee gelijkaardige exemplaren die tot zes rijvakken tegelijk in de gaten kunnen houden. Opvallend: ook bestuurders met een zware voet die uit de andere richting komen dan waar de mini-superflitspaal opgesteld staan, kunnen geflitst worden. Op Facebook, waar het bericht al snel meer dan 500 keer gedeeld werd, vroeg menig surfer zich af of het eigenlijk wel legaal is om vanuit een onopvallende bak de snelheid te meten. "Uiteraard", reageert Ponnet. "Zolang de camera in kwestie gehomologeerd is om op een driepikkel, in een vuilnisbak of container gebruikt te worden, kunnen en zullen we dat ook doen. Wat niet mag, is dat we de flitser bijvoorbeeld aan een verkeerspaal hangen."


Wie de voorbije week te snel voorbij de superflitser reed in de Urselseweg, moet nog niet vrezen. "Die mensen zullen nog geen boete in de bus krijgen, maar ze zijn bij deze gewaarschuwd. Uiteindelijk is het simpel: wie zich aan de snelheid houdt, zal niks toegestuurd krijgen", besluit waarnemend korpschef Peter Ponnet.