Ogen te kort op reuzenrad van 50.000 euro

PUBLIEK KAN VANAF MORGEN RITJE MAKEN

Een zicht op het centrum van Aalter. Het oogt volgebouwd, maar tussen de gebouwen is er ook nog wat groen te zien.
Joeri Seymortier Een zicht op het centrum van Aalter. Het oogt volgebouwd, maar tussen de gebouwen is er ook nog wat groen te zien.
Het reuzenrad op de parking Aard in Aalter is volledig opgebouwd en heeft gisteren proefgedraaid. Vanop 35 meter hoog krijg je een indrukwekkend zicht over Aalter en de rest van het Meetjesland. Heel wat Aalternaren staan te springen om vanaf zaterdagavond een ritje te maken in het rad. Bij anderen klinkt er kritiek, omdat de gemeente maar liefst 50.000 euro betaalt voor het spektakelzicht.

Ondanks de felle regen en de fikse windstoten heeft het reuzenrad van Aalter gisteren een eerste keer proefgedraaid. En het zicht oogt wel spectaculair. Je ziet onder andere de werken aan het oprittencomplex E40, ziet tot welk seniorendorp Veilige Have ondertussen omgebouwd werd en ziet de kerk van Aalter torenhoog boven het centrum uitkomen. En je merkt ook dat er in het volgebouwde centrum toch ook nog heel wat groen tussen de gebouwen piept. Bij mooi weer zal je nog veel verder kunnen zien, en kan je zelfs de KBC-toren in Sint-Denijs-Westrem zien staan.

De Knokkeweg (N44) met de werken aan de E40 op de achtergrond.
Joeri Seymortier De Knokkeweg (N44) met de werken aan de E40 op de achtergrond.

75 ton

Vanaf dit weekend zou het weer iets minder herfstig worden en dat is maar goed ook. Want met de felle wind van gisteren gingen de gondels bovenaan het rad wel serieus schommelen. "Dit rad weegt 75 ton en kan wel tegen een stootje. Het moet al zwaar stormen vooraleer we niet kunnen draaien", zegt eigenaar Denis Delforge. "Het is een splinternieuwe attractie en die wordt in Aalter voor het eerst op een 'gewone kermis' opgebouwd. De attractie is er één volgens de nieuwste en strengste normen, dus qua veiligheid kan het niet beter. Na Aalter is het wachten tot de kerstmarkten vooraleer we weer opbouwen. Wellicht wordt dat in Namen. Volgende zomer hopen we er mee aan de Belgische kust te staan."

Het woonzorgcentrum Veilige Have is uitgegroeid tot een seniorendorp. Vooraan zie je de begraafplaats van Aalter.
Joeri Seymortier Het woonzorgcentrum Veilige Have is uitgegroeid tot een seniorendorp. Vooraan zie je de begraafplaats van Aalter.

Opbouw van 4 dagen

Aalter betaalt 50.000 euro om de attractie negen dagen binnen te halen. De enige manier om zo'n reuzenrad naar Aalter te halen, want in amper negen dagen kan de foorkramer zelf anders nooit zijn boterham verdienen. "De attractie heeft bijna een miljoen euro gekost en ook het opbouwen en afbreken kost veel geld. We hebben met zes mensen vier dagen lang gewerkt, en ik heb twee grote kramen moeten huren", klinkt het nog.


Op sociale media zijn de meningen verdeeld. Heel wat mensen staan te popelen om een ritje te maken in het reuzenrad, maar er is ook kritiek voor de hoge kostprijs. Sommige mensen vinden dat de gemeente andere dingen kan doen met 50.000 euro. "Voor dat geld kunnen er leuke speeltoestellen aangekocht worden, waar onze kinderen jarenlang plezier van zouden hebben", lees je vaak. De gemeente heeft die kritiek ook al gehoord. "Maar de negatievelingen zijn maar een kleine groep. Het zal de gemeente ook geen 50.000 euro kosten, want de toegangsgelden zijn voor de gemeente. Als je niets doet, kost het natuurlijk ook geen geld. Maar Aalter doet al meer eens dingen die andere gemeenten niet doen", klinkt het.

Vuurwerk

Het reuzenrad wordt zaterdag om 18 uur officieel geopend. Het draait ook zondag, komende woensdag tijdens de jaarmarkt en op de nakermis volgende week vrijdag, zaterdag en zondag. Op de laatste dag om 21 uur wordt het uniek om vanuit het reuzenrad het vuurwerk te volgen. Een ritje kost 5 euro. Daarvoor zit je minstens acht minuten op het reuzenrad. Je maakt één ronde met veel stops om gondels te laden en te lossen. En dan zeker nog twee volledige rondes zonder stoppen.