Monsieur Mont Ventoux (80) verliest strijd tegen kanker: “216 keer beklommen, maar dit was een berg waar hij niet over kon”

Roland Hurtecant in volle actie op de fiets.
RV Roland Hurtecant in volle actie op de fiets.
Monsieur ‘Mont Ventoux’, Roland Hurtecant uit Bellem bij Aalter, is maandag thuis overleden. De avonturier met Brugse roots beklom de mythische col maar liefst 216 keer met de fiets. Hij heeft zelfs een eigen monument op de berg staan. Vorig jaar wou hij op zijn 79ste nog 12.400 kilometer fietsen naar Vladivostok, maar onderweg kwam hij ten val. Eind vorig jaar werd hij ziek, en nu bleek kanker ook voor de onoverwinnelijke Hurtecant een te hoge berg.

Roland Hurtecant is een geboren Bruggeling, maar kwam in het begin van de jaren tachtig in Aalter wonen. Hij was als piloot een van de stichtende leden van Vliegclub Ursel, en hij wou dichter bij zijn vliegtuigje komen wonen. Het bekendst werd hij met zijn legendarische fietstochten ‘Brugge-Mont Ventoux’ die hij van 1973 tot 2014 organiseerde. Hij beklom de Mont Ventoux vorig jaar voor het laatst, en toen stond de teller op maar liefst 216 beklimmingen.

Op 17 mei 2018 kreeg Roland Hurtecant bij de start van zijn fietstocht naar Vladivostok nog een kus van zijn vrouw Mariëtte. Hij werd uitgewuifd in Aalter samen met zijn Japanse fietsvriend.
Joeri Seymortier Op 17 mei 2018 kreeg Roland Hurtecant bij de start van zijn fietstocht naar Vladivostok nog een kus van zijn vrouw Mariëtte. Hij werd uitgewuifd in Aalter samen met zijn Japanse fietsvriend.

“Wat pa in zijn leven allemaal gedaan heeft, is eigenlijk niet te beschrijven”, zegt zoon Christof Hurtecant. “Hij heeft ontelbare bergen beklommen. Maar de ziekte die hij op het einde van zijn leven moest dragen, was een berg waar hij niet over kon. Met alle avonturen die pa in zijn leven gedaan heeft, kon hij eigenlijk al twintig keer dood geweest zijn.” 

Met alle avonturen die pa in zijn leven gedaan heeft, kon hij eigenlijk al twintig keer dood geweest zijn

Christof Hurtecant

“Ik geef eerlijk toe dat ik als zoon nooit zou geschrokken zijn, als ik van de andere kant van de wereld een telefoontje had gekregen met slecht nieuws. Maar pa is altijd veilig thuis gekomen. En dan kreeg hij eind vorig jaar kanker. Pa had nog nooit een dokter van dichtbij gezien, tenzij voor de verplichte testen als piloot. Hij is voordien letterlijk nooit ziek geweest.”

Roland Hurtecant aan zijn eigen monument op de Mont Ventoux.
RV Roland Hurtecant aan zijn eigen monument op de Mont Ventoux.

200 procent genoten

Roland Hurtecant moest chemo krijgen, maar daar werd hij twee keer heel erg ziek van. Die hel wou Hurtecant niet langer doorstaan. “Ziek zijn, was helemaal zijn ding niet”, mijmert zoon Christof. “De laatste vier maanden heeft pa in bed gelegen, en dat vond hij verschrikkelijk. Op 10 mei hebben we nog zijn tachtigste verjaardag proberen te vieren. Maar hij had niet veel kracht meer, en het deed hem niet zo veel. Als pa niet kon sporten, dan was hij niet gelukkig. Het is voor ons een troost dat pa 200 procent van het leven genoten heeft. Hij is altijd zijn dromen achterna gegaan. En nu is hij heel rustig en vredig mogen inslapen. Ook dat is voor ons een troost”, zegt zoon Christof.

2015: Roland Hurtecant poseert fier op de top van de Mont Ventoux na zijn 200ste beklimming.
Foto Benny Proot 2015: Roland Hurtecant poseert fier op de top van de Mont Ventoux na zijn 200ste beklimming.

Enorm palmares

Het palmares van Roland Hurtecant is niet te overzien. Naast de 216 beklimmingen van de Mont Ventoux deed hij fietsreizen naar de Noordkaap en naar Dakar. In 1998 maakte hij met zijn vliegtuigje een trans-Atlantische vlucht van 17.000 kilometer naar Buffalo in de VS. 

Vorig jaar zou hij nog 12.400 kilometer fietsen van Brugge naar het Russische Vladivostok, 100 dagen non-stop door maar liefst negen tijdzones. Maar na 45 dagen en 7.000 kilometer kwam hij zwaar ten val in hartje Siberië, en brak zijn schouder. Hij moest zijn droom opbergen en werd gerepatrieerd naar België voor een operatie. Na een revalidatie van een paar weken was hij genezen. Tot de kanker de kop opstak.

2018: De laatste ‘actiefoto’ van Roland Hurtecant. Bij een fietstocht naar Vladivostok kwam hij zwaar ten val en brak hij zijn schouder.
RV 2018: De laatste ‘actiefoto’ van Roland Hurtecant. Bij een fietstocht naar Vladivostok kwam hij zwaar ten val en brak hij zijn schouder.

Kist begroeten

De uitvaart van Roland Hurtecant zal in intieme kring gebeuren. Er is gelegenheid voor het publiek om de kist van Roland te begroeten in funerarium Deruddere, Wellingstraat 113 in Beernem. Dat kan op woensdag 3 juli, donderdag 4 juli en vrijdag 5 juli, van 17 tot 19 uur. 

De as zal uitgestrooid worden aan zijn eigen monument op de Mont Ventoux. Dat is iets wat hij zelf zo gewild heeft

Later zal de as uitgestrooid worden aan zijn eigen monument op de Mont Ventoux. Dat is iets wat hij zelf zo gewild heeft. De familie heeft hiervoor ondertussen de toestemming gekregen van de lokale burgemeester, ook een persoonlijke vriend van Roland. Wanneer dat precies gebeurt, zal de familie later bekend maken.

Condoleren kan op www.monsieurmontventoux.be.

2014: Roland Hurtecant (rechts) ontmoette op het vliegveld Ursel zijn held Jacky Ickx, samen met Max de barman van de vliegclub.
Anthony Statius 2014: Roland Hurtecant (rechts) ontmoette op het vliegveld Ursel zijn held Jacky Ickx, samen met Max de barman van de vliegclub.
2015: Roland Hurtecant bij de 200ste beklimming van zijn Mont Ventoux.
Repro JSA 2015: Roland Hurtecant bij de 200ste beklimming van zijn Mont Ventoux.
Roland Hurtecant werd in 2013 als een held ontvangen in Baku. De plaatselijke pers stond aan te schuiven om hem te interviewen.
Repro JSA Roland Hurtecant werd in 2013 als een held ontvangen in Baku. De plaatselijke pers stond aan te schuiven om hem te interviewen.
Roland Hurtecant was ook piloot.
JVK Roland Hurtecant was ook piloot.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Eyckmans

  Ik denk met heel veel sympathie terug aan onze ontmoeting op school. Sterkte voor de familie. Jean Eyckmans Pedagogisch Adviseur Romaanse Talen.

 • Dirk Ryelandt

  Rust zacht Roland. Van een ouwe ploegmaat bij Perquy.

 • Rita De Schuyter

  Roland je liefde Voor je sport je was sportieve man respekt veel bereikt in je leven rust nu zacht

 • Ronny Bauters

  Één schitterende mens

 • Rudolf Jacobs

  voor zo een man zo een vlaming en belg kun je niet anders dan respect hebben ,dit is wat je van heel vele mannen en vrouwen zeker in deze regeringen zittten niet kunt denken laat staan zeggen. Het gaat je goed in het hiernamaals bests je hebt het verdien een dikke RIP