Meetjesland wordt deze zomer Reuzenland

VEERTIG GIGANTISCHE POPPEN WORDEN VAN STAL GEHAALD

De reuzen van Oostwinkelzijn zondag al present op de kermis van Zomergem.
Foto Seymortier De reuzen van Oostwinkelzijn zondag al present op de kermis van Zomergem.
Het Meetjesland wordt deze zomer officieel Reuzenland. In de Meetjeslandse gemeenten staan nog een veertigtal reuzen op stal. Die zullen de komende maanden op heel wat activiteiten te zien zijn. Met het nieuwe project 'Meetjesland Reuzenland' wil Comeet dat verloren reuzen weer opduiken.

Deze zomer geen feest in het Meetjesland of je zal wel ergens een reus zien opduiken. In de verschillende gemeenten lopen er zo nog een veertig rond. De reus Pierlala van Ursel en die van De Katte in Zelzate horen bij de bekendste. "We willen van het Meetjesland het Reuzenland bij uitstek maken", zegt Lize De Doncker van Comeet, het cultuuroverleg in het Meetjesland. "We hebben het verhaal achter elk van die veertig reuzen uitgezocht, en dat verhaal hebben we op een banner gezet. Want veel mensen kennen wel de reus uit hun dorp, maar ze weten niet welk verhaal er achter schuilt.

Hipper imago

Met het project 'Meetjesland Reuzenland' hopen we ook dat de reus op zich weer wat hipper wordt. Er zijn ook veel oude reuzen uit de geschiedenis spoorloos verdwenen en er zijn slapende reuzen die ergens in een magazijn staan. Misschien kunnen we de pareltjes van vroeger weer opfrissen."

Mensenzee

Eén van de reuzencomités van het Meetjesland is dat van Oostwinkel, bij Zomergem. "We zijn blij met het project rond de reuzen", zegt Inne De Sutter van dat reuzencomité. "Of een reus niet een beetje uit de tijd is? Helemaal niet. Je moet maar eens foto's bekijken van optochten of stoeten met een reus er bij. Op elke foto is de reus ingesloten door een mensenzee. Een reus lokt nog altijd mensen op straat en spreekt nog altijd tot iedereen zijn verbeelding."


Deze zomer zullen de reuzen in heel wat Meetjeslandse gemeenten een cruciale rol spelen tijdens festiviteiten. Dit weekend is dat al het geval in Zomergem (zie kader). Zaterdag zie je ook al reuzin Margriet op de kermis van Hansbeke. Op 21 juli zullen reuzen voor een verrassing zorgen op de 21-juliviering in Eeklo. Op 6 augustus is er de reuzenstoet op de Katse Feesten in Zelzate en op 10 augustus staan de reuzen Sidonie en Kamiel centraal in Lovendegem. Op 13 september gaan de reuzen uit op Leestjeskermis in Waarschoot en op 17 september zijn ze de eregasten op de Girnaertfeesten in Boekhoute. Ook op de kermis van Maldegem, de Kaaifeesten van Eeklo en op de ezelstoet in Bassevelde zal je dit jaar reuzen zien.


Info op de Facebookpagina 'meetjeslandreuzenland'.