Lily brengt boek uit... twee jaar na haar dood

Familie vervult postuum laatste wens van boegbeeld Levensloop 2013

Dochter Hannah en weduwnaar Guido Van Nieuwenhuyse lanceren het boek, in het verjaardagsweekend van Lily De Vlieger.
Joeri Seymortier Dochter Hannah en weduwnaar Guido Van Nieuwenhuyse lanceren het boek, in het verjaardagsweekend van Lily De Vlieger.
Lily De Vlieger uit Bellem bij Aalter verloor twee jaar geleden de oneerlijke strijd tegen kanker, maar leeft nu verder in haar eerste gedichtenbundel. Haar man Guido Van Nieuwenhuyse en de kinderen doen postuum haar wens uitkomen. “We zijn zeker dat mama dit fantastisch zou vinden”, klinkt het.

Lily De Vlieger was in 2013 nog het boegbeeld van Levensloop in Aalter. Twee jaar eerder kreeg ze te horen dat haar kanker teruggekeerd was. Ze vocht nog lang verder, maar moest zich begin 2017 toch gewonnen geven. De laatste tien jaar van haar leven kroop Lily vaak in de pen om gedichten en haiku’s te schrijven. Haar haiku’s zijn via sociale media verspreid, maar haar gedichten bleven tot nu enkel voor de ogen van familie. Tot nu, want de gedichtenbundel ‘Toen werd het altijd nu’ wordt op de wereld losgelaten. De ondertitel ‘Voortbestaan in gedichten’ zegt alles over het waarom.

“Mama schreef heel veel in haar laatste jaren”, vertelt dochter Hannah Van Nieuwenhuyse. “Door haar ziekte moest ze veel rusten. Maar in haar hoofd was er nooit rust. Haar poëzie was voor haar een manier om te zeggen wat ze dacht en hoe ze zich voelde. In gedichten gaf ze vorm aan haar ziek zijn, sterven en dood, maar ook aan de liefde die ze kreeg en uitdeelde. Het was mama’s droom om haar teksten te laten leven, omdat ze zelf ook de kracht en troost van woorden heeft ervaren. We hebben de gedichten nu gebundeld, en ik heb er zelf voor beelden en illustraties bij gezorgd. Toen we het boekje de eerste keer in onze handen kregen, was dat best wel emotioneel. Maar we weten dat dit goed is, en dat mama dit zeker zo gewild zou hebben. Voor ons is het een heel bijzonder boek. Voor ons toch een beetje alsof mama zo toch nog een beetje bij ons is.”

Emotioneel

Guido Van Nieuwenhuyse werkte mee aan de realisatie van de dichtbundel. “Wat is er mooier dan vandaag nog iets te kunnen doen voor Lily”, zegt de man geëmotioneerd. “Ze heeft zelf nog gezegd dat ze zo’n bundel fantastisch zou vinden, omdat ze in haar woorden dan kon verder leven. Dit weekend zou het haar verjaardag zijn. Dus het is heel mooi om de gedichtenbundel nu op het publiek los te laten. Natuurlijk is dat met heel veel emotie. Maar we zijn zeker dat het goed is om dit te doen. Want Lily heeft het zo gewild.”

300.000 euro

Lily De Vlieger werkte zich in 2013 nog in de kijker, door het boegbeeld te zijn van Levensloop Aalter. Er werd toen in één weekend meer dan 300.000 euro opgehaald in Aalter. Geld dat gebruikt werd voor de strijd tegen kanker. Lily heeft ook lange tijd in het OCMW van Aalter gezeteld en wou zich zoveel mogelijk inzetten voor het welzijn van de medemens. Lily De Vlieger zou dit weekend 67 jaar geworden zijn.

De gedichtenbundel ‘Toen werd het altijd nu’ wordt uitgegeven bij Boekscout, en kost 17,99 euro. Te koop in De Korf in Gent en op www.boekscout.nl.

Een beeld uit 2012, toen Lily De Vlieger (in paars t-shirt) samen met haar gezin de actie van Levensloop 2013 lanceerde op een persconferentie.
JSA Een beeld uit 2012, toen Lily De Vlieger (in paars t-shirt) samen met haar gezin de actie van Levensloop 2013 lanceerde op een persconferentie.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.