Klimmen tot aan de kerkklokken

TOREN SINT-CORNELIUSKERK ALLEREERSTE KEER OPEN VOOR PUBLIEK

De kerktoren van Aalter, gezien vanuit de tuin van pastoor Alain Babylon, kan zondag voor het eerst beklommen worden.
JSA De kerktoren van Aalter, gezien vanuit de tuin van pastoor Alain Babylon, kan zondag voor het eerst beklommen worden.
Voor de allereerste keer in de geschiedenis kunnen Aalternaars zondag de toren van de Sint-Corneliuskerk beklimmen. Dankzij nieuwe, veilige trappen kan je klimmen tot aan de kerkklokken, genieten van een prachtig zicht over Aalter en de klokken bespelen met een hamer. In de toekomst wil pastoor Alain Babylon de kerktoren vaker openstellen.

Naar de klokken in de kerktoren van Aalter klimmen kon tot voor kort enkel langs enkele gammele houten laddertjes. Onmogelijk om publiek veilig naar boven te loodsen en daardoor bleef de kerktoren altijd afgesloten. De kerkfabriek en de gemeente hebben nu metalen trappen laten installeren, waardoor publiek wel veilig aan de klokken kan geraken. Die hangen achter de galmgaten onder het grote uurwerk. De kerktoren zelf is 55 meter hoog, maar de klokken hangen op een hoogte van zowat veertig meter. Vandaar heb je dan ook een adembenemend zicht over het centrum van Aalter.

De kerk in 1918 nadat ze op het einde van de Eerste Wereldoorlog vernield werd met dynamiet.
Repro JSA De kerk in 1918 nadat ze op het einde van de Eerste Wereldoorlog vernield werd met dynamiet.

Drie klokken

"De mensen die hier in de toren al naast de klokken gestaan hebben, zijn op één hand te tellen", zegt pastoor Alain Babylon. "Het was langs die houten laddertjes gewoon niet mogelijk om mensen naar boven te laten gaan, maar nu kan het eindelijk wel. In onze toren hangen drie grote klokken: een klok van 1.200 kilo die genoemd is naar onze patroonheilige Cornelius en dan nog een klok van 800 en van 650 kilo. Eigenlijk heten die klokken Carolus en Jozef, maar ik heb deze maand nog maar ontdekt dat op beide klokken de naam Jozef staat. Wellicht een foutje uit de geschiedenis."


De geschiedenis van de kerk van Aalter gaat meer dan duizend jaar terug in de tijd. Toen stond op die plaats het veldstenen Karolingische Sint-Denijskerkje. Rond 1400 werd een nieuwe kerk gebouwd. In 1655 werd een grote herstelling uitgevoerd en in 1903 werd de kerk aanzienlijk vergroot tot de ruimte van vandaag. In 1918 werd de kerk dan grotendeels met dynamiet vernield door de Duisters. "Aalter heeft het in de jaren na de oorlog lange tijd zonder kerktoren en dus kerkklokken moeten stellen", zegt pastoor Babylon. "Het gebeurde toen vaak dat in plaats van de klokken, jachthoornblazers op de toren gezet werden om iets aan te kondigen. In de Tweede Wereldoorlog was er trouwens opnieuw slecht nieuws voor de klokken. Toen werden ze door de Duitsers uit de toren geroofd. Pas in 1953 zijn de klokken teruggekeerd."

Vanuit de kerktoren heb je een prachtig zicht op de Markt en het centrum van Aalter.
JSA Vanuit de kerktoren heb je een prachtig zicht op de Markt en het centrum van Aalter.

Kermisweek

Samen met de start van de kermis wordt zondag de kerktoren voor het eerst opengesteld voor het publiek. De kermis is traditiegetrouw de eerste zondag na 16 september, het naamfeest van de Heilige Cornelius. "Een bezoek aan de kerktoren is ongetwijfeld de topper van onze kermisaffiche", zegt schepen Dirk De Smul. "De kermis wordt zaterdagavond feestelijk geopend. Zondag is er ook een open deur in de brandweerkazerne en de nieuwbouw van woon- en zorgcentrum Veilige Have. Dinsdag komen Laura Lynn en Yves Segers zelfs naar Veilige Have. Op woensdag is er onze jaarmarkt en op zondag 28 september wordt afgesloten met vuurwerk."

Pastoor Alain Babylon en schepen Dirk De Smul bij de kerkklokken, veertig meter hoog in de toren.
JSA Pastoor Alain Babylon en schepen Dirk De Smul bij de kerkklokken, veertig meter hoog in de toren.