Kleinzoon Victor (16) restaureert oude bakoven van opa Marcel (70)

Marcel Mattheeuws en kleinzoon Victor bij de bakoven in het 'braskot'.
Joeri Seymortier Marcel Mattheeuws en kleinzoon Victor bij de bakoven in het 'braskot'.
Victor De Groote (16) heeft maanden gewerkt om de oude bakoven van zijn opa Marcel Mattheeuws (70) in Onderdale in Ursel te restaureren.

De familie Mattheeuws heeft al meer dan honderd jaar een oude bakoven in het ‘braskot’ op de hoeve in Onderdale 11 in Ursel. “Het was mijn vader die daar vroeger brood in bakte”, vertelt Marcel Mattheeuws. “Ik spreek van het begin van de jaren 1900. Na de oorlog kwamen de eerste bakkers in het dorp, en was het eigenlijk niet meer nodig om zelf brood te bakken. Die bakoven zat nog altijd in ons ‘braskot’, maar werd al tientallen jaren niet meer gebruikt. Niemand dacht er eigenlijk nog aan dat die oven daar zat. Tot mijn kleinzoon Victor op de proppen kwam. Hij had Eric Blondia aan het werk gezien in de Drongengoedhoeve in Ursel, en zag de man daar brood bakken in een oude bakoven. Daar is het idee ontstaan om de bakoven op onze boerderij samen te restaureren.”

Kleinzoon en opa werkten maanden aan de bakoven. “Ik ben gewoon graag met oude dingen bezig”, zegt Victor. “Ik heb thuis een oude piano, verzamel oude radio’s en serviezen. Oude dingen hebben nu eenmaal meer karakter dan nieuwe. Ik ben geboeid door het verhaal achter al die zaken. Toen ik hoorde dat opa nog een oude bakoven had, die al tientallen jaren niet meer gebruikt werd, zijn we aan de klus begonnen. Ondertussen hebben we al eens brood en pizza gebakken in de nieuwe bakoven. Niet gemakkelijk, maar Eric Blondia leert ons hoe het moet.”

Zondag 28 april is het Erfgoeddag en kan je in Ursel de bakoven van de familie Mattheeuws bezoeken. Je kan zondag op elf locaties in de nieuwe fusiegemeente Aalter terecht om ambachten te ontdekken. Er wordt in Ursel brood gebakken van 10 tot 17 uur. Wie wil proeven, komt beter na de middag. Het hele programma vind je op www.erfgoeddag.be en www.aalter.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.