Kerkstoelen aan de kant voor yoga

ONORTHODOXE ACTIVITEITEN MOETEN NIEUW PUBLIEK LOKKEN

Koster André Huys wil de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk weer doen vollopen.
Joeri Seymortier Koster André Huys wil de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk weer doen vollopen.
Koster André Huys van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Bellem bij Aalter heeft een originele manier gevonden om mensen naar de kerk te lokken. Donderdagavond gaan alle stoelen aan de kant voor een yogales in het gebedshuis. Vrijdagavond mogen amateurmuzikanten vrij op het kerkorgel spelen.

Donderdag en vrijdag wordt in het hele Meetjesland de 'Nacht van de Meetjeslandse Kerken' georganiseerd. In maar liefst 23 kerken worden activiteiten georganiseerd. Veelal is dat een rondleiding, maar koster André Huys van Bellem had een origineler idee om een nieuw publiek naar zijn kerk te lokken.


"Donderdagavond gaan alle kerkstoelen aan de kant voor een initiatieavond yoga", zegt André Huys. "Lesgever Wilfried Van Dyk van yogaclub Darshana uit Aalter leert die avond vrije stijl aan. Zowel beginners als gevorderden kunnen langs komen. Yoga wordt gedaan om tot rust te komen of te mediteren. Dat past volgens mij dus perfect in een kerk. Maar door voor zo'n activiteit te kiezen, hoopt de kerkraad nieuwe mensen te lokken. Hopelijk komen er jonge mensen of gezinnen met kinderen naar de yoga. Mensen die anders misschien nog nooit onze kerk binnen zijn geweest. Er is plaats voor zo'n zeventig mensen. Breng dus een matje mee, en zorg dat je er bij bent."

Orgeljammen

Voor vrijdag 10 november lanceert de Bellemse koster een tweede origineel idee. Dan geeft organist Marc Demolder zijn stoel af aan amateurmuzikanten. Zij kunnen vanaf 18.30 uur op het kerkorgel spelen. "Van mij mag er zelfs popmuziek, jazz, blues of Vlaamse schlager op het orgel gespeeld worden", zegt André Huys. "Onze organist geeft de muzikant eerst wat uitleg over het gebruik van het kerkorgel en dan is iedereen vrij om er de muziek uit te laten komen die hij of zij wil. Ik hoop dat er ook veel mensen gewoon komen luisteren, want die vrijheid kan voor verrassende momenten zorgen. Ik hoop dat heel wat muzikanten de kans grijpen om dit te doen. Je krijgt niet elke dag de kans om te spelen op een kerkorgel uit 1964, met 22 registers en echte pijpen."


De twee activiteiten zijn gratis. Inschrijven is gewenst, vooral voor het orgel spelen op vrijdag: andrew_huys@ hotmail.com.