Kasteel Poeke: gemeente Aalter zoekt naar herbestemming

Het kasteel van Poeke
Mario Desmet Het kasteel van Poeke
De nieuwe fusiegemeente Aalter gaat op zoek naar een definitieve herbestemming van het Kasteel van Poeke.

Het Kasteel van Poeke is enerzijds de pracht van Aalter, maar ook het zorgenkind. Wie het gebouw  van dichtbij bekijkt, ziet dat er dringend nood is aan restauratie. Maar dat kost handenvol geld. “Ik was onlangs op de Kunstbiënnale, en daar viel de slechte toestand van kasteel enorm op”, zegt Piet Smessaert (Groen). “De gemeente Aalter is ondertussen veertig jaar eigenaar, maar de restauratie komt maar niet op gang. Overstijgt het kasteel de draagkracht van de gemeente? Zijn er eigenlijk plannen op korte en lange termijn? Moeten we het kasteel niet overdragen aan een overheid die de restauratie wel aankan?”

Titelvoerend burgemeester Pieter De Crem (CD&V) is achter de schermen met het dossier bezig, maar laat het achterste van zijn tong nog niet zien. “Er is interesse van de Vlaamse Gemeenschap voor projecten rond cultureel erfgoed”, zegt De Crem. “Als gemeente hebben we de voorbije jaren zelf al veel gedaan aan het kasteel. Maar de komende jaren zal er een definitieve herbestemming voor het kasteeldomein komen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.