Iedereen wil nog eens naar Cinema Capitole

UITBATER BLIJFT HOPEN DAT BIOSCOOPZAAL OOK NA 5 MAART OPEN BLIJFT

Cinema Capitole draait tijdens de kerstvakantie op volle toeren. Na de aankondiging dat de laatste dorpscinema van de streek moet sluiten, lijkt het wel alsof iedereen nog eens van de nostalgie wil proeven. Ondertussen zijn achter de schermen onderhandelingen bezig en hoopt uitbater Jean-Claude Maes dat hij op 5 maart toch niet meteen moet sluiten.

Gisteren om 14 uur kwamen maar liefst 220 mensen kijken naar de kinderanimatiefilm Sing. Het was lang aanschuiven aan de kassa en aan de toog van Cinema Capitole.

In zowat elke hoek van de filmzaal hangt nog altijd een wit briefje met de mededeling dat het op 5 maart definitief over en uit is met de Capitole. De eigenaar van het hotel en de cinema heeft andere toekomstplannen. "5 maart blijft nog altijd aangeduid als officiële sluitingsdag, maar natuurlijk hoop ik stiekem om toch iets langer te kunnen door doen. Mijn advocaten zijn achter de schermen alles aan het uitzoeken. Ik hoor dat er een geïnteresseerde koper zou zijn om het hele complex over te nemen. Maar of het ook effectief tot een deal gaat komen, is verre van zeker. Ondertussen blijft er heel veel onzekerheid. Ook bij de filmdistributeurs kan ik geen zekerheid geven en kan ik dus moeilijk zeggen welke films ik in het voorjaar allemaal wil bestellen. Ja, er is nog een klein sprankeltje hoop. En hoop doet leven!"

Brugge

Wie gisteren naar Sing wou gaan kijken, moest al snel een kwartier aanschuiven aan de kassa. "Dat hebben we er graag voor over", zegt Tina, de mama van Seppe, Saartje en Julie Van Ryssel uit Lotenhulle bij Aalter. "We komen af en toe eens naar de Capitole. Toen ik las dat de cinema wellicht moet sluiten, wou ik deze kerstvakantie zeker ook nog eens komen. Het is voor ons heel dichtbij en dus perfect doenbaar op een vakantiedag. Naar Brugge of Gent rijden zou ik veel minder zien zitten."

Ook een vrouw uit Brugge kwam gisteren speciaal naar de cinema in Aalter omdat ze op www.hln.be over de sluiting van Cinema Capitole gelezen had. "Ik krijg de laatste weken veel mensen over de vloer die ik hier nooit eerder zag", zegt Jean-Claude. "Iedereen komt met een grote glimlach buiten en zegt dat ze het jammer vinden dat ze deze authentieke filmzaal niet eerder ontdekt hadden. Maar ja, daar ben ik natuurlijk niet veel mee."

4.000 leden

In 2016 klopte Cinema Capitole af op net iets meer dan 35.000 bezoekers. Een pak minder dan de 40.000 bezoekers die de vorige topjaren haalden. "We missen in deze kerstvakantie toppers als een FC De Kampioenen of Marina", zucht Jean-Claude.

"Voor Sing heb ik in deze vakantie volle zalen en wordt er ook in de bar veel gekocht. Maar voor pakweg De Premier heb ik toch maar vijftig tot zestig bezoekers per voorstelling meer. Die film is al op de retour. Op nieuwjaarsdag had ik maar zestig bezoekers op een hele dag. Ik zie dat de Facebookpagina om de Capitole te laten blijven al bijna 4.000 leden telt. Heel leuk allemaal, maar al die mensen zouden beter gewoon naar de film komen in plaats van op 'vind ik leuk' te klikken."

Lange rijen gisteren iets voor 14 uur voor de film Sing.
JSA Lange rijen gisteren iets voor 14 uur voor de film Sing.
Tijdens de film trekt Jean Claude zich terug in zijn piepklein kantoortje boven de zaal om wat cijferwerk te doen.
JSA Tijdens de film trekt Jean Claude zich terug in zijn piepklein kantoortje boven de zaal om wat cijferwerk te doen.