Expo ’75 jaar bevrijding Poolse militairen’ komt deze zomer naar Aalter

Een beeld van de bevrijding van Poperinge.
Stadsarchief Poperinge Een beeld van de bevrijding van Poperinge.
Vanaf april trekt de tentoonstelling ’75 jaar bevrijding Poolse militairen’ door Vlaanderen. Ook in Aalter is een stop gepland.

Op 6 september 1944 stonden de Poolse pantserwagens van de legendarische generaal Stanisław Maczek aan de grens van de lage landen. Die bevrijding is bijna 75 jaar geleden en dat wordt herdacht met een reizende tentoonstelling. “De inspanningen en opofferingen van de Poolse soldaten gedurende Wereldoorlog II worden vaak jammerlijk vergeten”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). “Nochtans hebben meer dan tienduizend soldaten zich ingezet voor de bevrijding van een dertigtal Vlaamse steden en gemeenten. Dit ging vaak gepaard met bloedige confrontaties met de bezetter. Met de expo ‘Armoured Wings’ of ‘Gepantserde Vleugels’ brengen we hulde aan deze helden.”

De expo start op 20 april in het stadhuis van Poperinge, en trekt nadien naar Roeselare. Van 29 juni tot 28 juli zal de tentoonstelling te zien zijn in het gemeentehuis van Aalter.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.