Dorpsschool gaat na 160 jaar plat

OUDE SCHOOL MAAKT PLAATS VOOR SOCIALE WONINGEN

De vroegere juf Rachel Verschaeve en oud-leerling Dirk De Smul voor de vroegere gemeentelijke jongensschool.
Joeri Seymortier De vroegere juf Rachel Verschaeve en oud-leerling Dirk De Smul voor de vroegere gemeentelijke jongensschool.
De oude gemeentelijke jongensschool van Lotenhulle wordt volgend jaar gesloopt. Er komen sociale woningen in de plaats. Vandaag wordt het gebouw nog gebruikt door de kinderopvang. Met de sloop verdwijnt een brok echte dorpsgeschiedenis. Het schooltje staat er maar liefst al 160 jaar.

De oude gemeentelijke jongensschool van Lotenhulle bij Aalter, naast de gemeentelijke feestzaal, wordt verkocht aan de sociale bouwmaatschappij Het Volk. De gemeente Aalter krijgt er 355.000 euro voor. Na de sloop zal er een sociaal woonproject uitgebouwd worden. Hoeveel woningen er komen staat nog niet vast. Bij heel wat inwoners van Lotenhulle borrelen de jeugdherinneringen weer op.


"Het was 1968 toen ik hier mijn eerste stappen zette als leerkracht", zegt juffrouw Rachel Verschaeve (67) die gisteren nog eens een kijkje kwam nemen. "Ik heb hier les gegeven tot in 1982 en dan ben ik naar Poesele verhuisd. Een paar jaar later werd de gemeenteschool hier dan gesloten. Mijn jaren in de gemeenteschool van Lotenhulle waren echt de gouden jaren van het onderwijs. Er zijn zeker juffen die beter les gegeven hebben dan ik, maar niemand die ooit liever les gegeven heeft dan ik."


"Ik had in mijn klas een systeem waarbij ik speelgoedrenners op een koordje zette. Wie iets goed deed, mocht met zijn renner een plaats vooruit. Wie tien punten scoorde kwam aan de finish, en die mocht dan een cadeautje grabbelen uit de ton. Ik vertelde ook elke dag minstens één mop in de klas. Want een dag dat de kinderen niet gelachen hadden, was voor mij geen geslaagde dag." vertelt de vroegere juffrouw.


Eén van de oud-leerlingen van juffrouw Rachel is huidig schepen Dirk De Smul. "Ik heb het derde en het vierde leerjaar bij juffrouw Rachel gezeten", zegt Dirk De Smul, die er zelfs een oude klasfoto bij haalt. "Ik was een jongentje van 10 jaar toen ik bij juffrouw Rachel in de klas zat, dat is nu dus al 43 jaar geleden. Ik herinner mij vooral nog de grote schoolbel. Het was elke dag bijna een gevecht om te beslissen wie aan de bel mocht trekken."

Een klasfoto van 43 jaar geleden: links een jonge juffrouw Rachel en rechts beneden een vertederende Dirk De Smul.
Repro Joeri Seymortier Een klasfoto van 43 jaar geleden: links een jonge juffrouw Rachel en rechts beneden een vertederende Dirk De Smul.

Kinderopvang verhuist

Vandaag zit de kinderopvang in het oude schoolgebouw, maar die verhuist in 2018 naar de oude pastorij van Lotenhulle, die wordt momenteel verbouwd. Wanneer de kinderopvang verhuist, zal de sloop van de oude jongensschool snel volgen. "Of ik het jammer vind dat het gebouw verdwijnt? Niets is voor altijd. En de herinneringen zullen toch altijd blijven leven", zegt juffrouw Rachel nog.


Aan de gevel van de oude school hangt ook een gedenkteken van de bekende Lotenhullenaar Edward Coryn (1857-1921). Hij was Belgisch consul en zette zich in voor het sociaal en cultureel leven. Na de sloop van het schooltje krijgt de gedenkplaat een nieuwe stek in Lotenhulle, wellicht in de nieuwe kinderopvang in de pastorij.