Dolle achtervolging en schot door ‘paniekreactie’: Chauffeur riskeert jaar cel voor gewapende weerspannigheid

Het labo onderzocht de precieze omstandigheden van het schietincident in de Groendreef in Aalter.
JEW Het labo onderzocht de precieze omstandigheden van het schietincident in de Groendreef in Aalter.
Nadat hij als een gek door Aalter racete om een politiecontrole te ontlopen en bijna een agent aanreed die hem onder schot hield, mocht B.Y. zijn gedrag vandaag aan de rechter uitleggen. De agent die een schot loste toen hij de wagen op zich af zag komen, is nog steeds diep onder de indruk. “Bij zijn job hoort wel een zeker risico, maar dit kan en mag geen dagdagelijkse gebeurtenis zijn.”

“Hij is echt aan de dood ontsnapt. Hij kon nog net wegspringen en de wagen is hem op het nippertje rakelings gepasseerd”, pleitte de advocaat van de agent die een schot moest lossen toen de wagen van de beklaagde op hem af kwam. Hij vraagt een schadevergoeding van 2.500 euro.

Als een speer

Het schietincident in de Groendreef was het toppunt van een roekeloze achtervolging. Op vrijdag 18 mei 2018 rond 16 uur merkten twee agenten B.Y. op die achter het stuur met zijn gsm bezig was. Ze wilden hem aan de kant zetten, maar B. maakte geen aanstalten om te stoppen. Hij sloeg op de vlucht en er volgde een lange achtervolging waarbij de beklaagde verschillende keren zeer roekeloos rijgedrag vertoonde. “Het was een levensgevaarlijke situatie”, volgens het Openbaar Ministerie.

In de Groendreef slipte de wagen van B., waardoor hij 180 graden draaide en neus aan neus kwam te staan met de combi van de achtervolgende agenten. “Ze hebben de combi zo dicht mogelijk tegen de auto geparkeerd om te voorkomen dat hij weer op de vlucht zou slaan”, duidde de advocaat van een van de agenten. “Dan stapte mijn cliënt, die passagier was, uit. Hij hield zijn wapen op de motorkap gericht en riep dat de chauffeurs moest uitstappen. Dan bolde de wagen achteruit. Mijn cliënt bleef roepen dat hij moest stoppen en uitstappen. Dan vloog de wagen als een speer vooruit.”

Niet de bedoeling

Met piepende banden en met blauwe rook, stoof de auto vooruit in de richting van de agent, die nog net op tijd kon wegdraaien en een schot loste. “Het gebeurde allemaal in een fractie van een seconde.” De man ontsnapte van de eerste patrouille, maar kwam verder tegen een boom terecht en werd dan toch overmeesterd.

Y. verklaarde dat hij handelde uit een paniekreactie. Hij heeft namelijk geen identiteitspapieren en dus ook geen rijbewijs. “Hij wist welke gevolgen er konden zijn als hij werd tegengehouden, dus in een blinde paniek heeft hij geprobeerd om te vluchten. Hij had absoluut niet de bedoeling om een aanval te plegen. Hij wilde alleen wegrijden, maar zijn wielen stonden nog in de richting van de agent”, aldus zijn advocaat. “Dit kon veel erger lopen”, antwoordde de rechter. “Stel je voor dat er een kind op straat liep, wat dan? U heeft geluk dat de kogel u niet geraakt heeft, maar de kogel kon ook verdwaald zijn en iemand geraakt hebben die er niets mee te maken had. U steekt iemand die zijn job correct uitvoert in een levensbedreigende situatie.”

Schietpartij Aalter.
Jürgen Eeckhout Schietpartij Aalter.

De aanklachten die Y. boven het hoofd hangen, zijn niet mals. Omdat hij zijn wagen gebruikte als een wapen, riskeert hij voor de aanklacht gewapende weerspannigheid een celstraf van een jaar. Voor de verschillende verkeersinbreuken kan daar nog eens een boete van 2.800 euro en drie maanden rijverbod bovenop komen. Om de rechtszaak nog voor de zomervakantie rond te hebben, doet de rechtbank al uitspraak over twee dagen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.