Dieven stelen bestelwagen (en daarna 50 werktuigen)

INBREKERS OVER VLOER BIJ DRANKENHANDEL ENGELS EN BOUWBEDRIJF MEVACO

Het gat in de omheinig tussen de drankenhandel en het bouwbedrijf.
Hannes Cool Het gat in de omheinig tussen de drankenhandel en het bouwbedrijf.
Twee bedrijven op het industrieterrein langs de Durmelaan kregen in de nacht van maandag op dinsdag inbrekers over de vloer. Bij drankenhandel Engels stalen ze een bestelwagen, waarmee de dieven vervolgens een vijftigtal stuks elektrisch gereedschap vervoerden, die ze gestolen hadden uit het bouwbedrijf net naast de drankenhandel.

Bij bouwbedrijf Mevaco deed men gisterochtend om 5.45 uur de akelige ontdekking. "De dieven hebben een gat in de omheining gemaakt en hebben met twee kruiwagens het elektrisch gereedschap in de bestelwagen geladen. Het gaat om zo'n vijftig stuks. De dieven hadden het gemunt op onder meer boormachines, slijpschijven, lastoestellen en verlichting. Alles bij elkaar was het materiaal tussen de 15.000 en 20.000 euro waard", doet bestuurder Stijn Meerschman (40) het verhaal. "Dat is voor ons natuurlijk een financiële domper, want we zijn daar niet tegen verzekerd. Ik denk dat geen enkele maatschappij dat risico wil dekken", zegt hij. "Het materiaal zat in kisten die in de laadruimte van onze lichte vrachtwagens stonden. Die laadruimte is niet afgesloten, zoals bij een pick-uptruck. De dieven wisten dus goed waar ze moesten zoeken", zegt Meerschman. "Op de werven waar we nu actief zijn, kunnen de werken doorgaan zoals gepland", verzekert hij.

Stijn Meerschman van Mevaco en Christa Ghyoot van drankenhandel Engels.
Hannes Cool Stijn Meerschman van Mevaco en Christa Ghyoot van drankenhandel Engels.

"Geen camerabeelden"

Er werken zeventig mensen bij het Aalterse bouwbedrijf. "De politie is hier geweest, maar behalve de sporen van een kruiwagen opmerken konden de agenten hier eigenlijk niet veel doen. Er zijn ook geen camerabeelden", zegt hij. Meerschman vermoedt dat de dieven het elektrisch gereedschap in het buitenland zullen verkopen. Ook voor Christa Ghyoot (67) van drankenhandel Engels was het geen aangename dinsdagochtend. Rond 6.15 uur ontdekte ze dat een van haar bestelwagens gestolen was. "Het was een Citroën die leeg was en waar we al ongeveer elf jaar mee rondreden", vertelt ze. "De diefstal wordt gedekt door de autoverzekering, maar leuk is het natuurlijk niet." Ze vermoedt dat de dieven bewust een bestelwagen zonder opschrift of bedrukking uitgekozen hebben, omdat ze die makkelijker aan de man kunnen brengen.

Niet eerste keer

Ook de drankenhandel heeft geen bewakingsbeelden die het onderzoek kunnen helpen. Het is voor beide bedrijven niet de eerste keer dat ze ongewenst bezoek krijgen. "Een drietal jaar geleden probeerden dieven brandstof uit onze vrachtwagens te halen", zegt Stijn Meerschman. "Alerte buren die boven hun bedrijf wonen, konden hen op heterdaad betrappen en de politie verwittigen."


Ook de drankenhandel heeft zijn deel al gehad. "In 2006 is er ook al eens een bestelwagen gestolen. Het verschil met nu is dat de dieven die toen helemaal volgeladen hadden met bier, wijn en champagne", vertelt Christa Ghyoot. Ook de politie gaat ervan uit dat de twee diefstallen in de aanpalende bedrijven door dezelfde daders gepleegd werden.