De Crem strijdt tegen windmolens in Aalter: “Twee keer zo hoog als KBC-toren? Dat hoort hier niet thuis!”

Pieter De Crem genoot in september nog van ‘zijn’ Aalter vanuit het reuzenrad. Een windmolen wil hij daar niet zien.
Joeri Seymortier Pieter De Crem genoot in september nog van ‘zijn’ Aalter vanuit het reuzenrad. Een windmolen wil hij daar niet zien.
De gemeente Aalter gaat alles doen om de komst van een eerste windmolen op het grondgebied tegen te houden. Titelvoerend burgemeester Pieter De Crem wil alternatieven.

Vorige week kon je al lezen dat de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen de aanvraag voor de bouw van een windmolen in Oostmolen-Noord geweigerd heeft, maar de aanvraag op Lakeland werd wel vergund. Titelvoerend burgemeester Pieter De Crem (CD&V) reageert nu voor het eerst op het dossier. “We gaan als gemeente alle middelen aanwenden om deze vergunning aan te vechten”, zegt Pieter De Crem. “Dit gaat niet meer om een windmolen, maar om een windturbine. De molen zou dubbel zo hoog worden als de KBC-toren in Gent, en de wieken krijgen een spanwijdte van maar liefst 100 meter. Zo’n mastodont in de buurt van Aalter-Brug neerplanten zou een slechte zaak zijn.”

De Crem krijgt uit groene hoek soms tegenwind omdat hij windmolens met man en macht uit Aalter probeert te houden. “Ik vind het niet kunnen dat een gemeentebestuur niets te zeggen heeft in de besluitvorming voor de komst van windmolens”, zegt De Crem. “Gelukkig zal de nieuwe Vlaamse regering dat vanaf volgend jaar veranderen. Je moet elk dossier grondig bestuderen. Wie wil de molen plaatsen, en welke belangen zitten daar achter? Wat is de meerwaarde voor Aalter zelf? Wij willen als gemeente zwaar investeren in alternatieve en groene energie, maar niet in windmolens. We willen in de strijd om klimaatneutraal te worden een globale visie, met onder andere ook lichttechnologie en waterkrachttechnologie”, zegt De Crem nog.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pieter Laflere

    Goed plan, energie via de watervallen van Aalter en de lange zonnige winterdagen.

  • Marc Dewijn

    Moest men zeggen je krijgt uw stroom gratis als er een windmolen komt 100 meter van uw deur dan staat het vol in Vlaanderen

  • De Cock Jan

    Belachelijk