De Crem dient klacht in tegen Groen

De verkiezingen zorgen voor een rel.
Kos De verkiezingen zorgen voor een rel.
Pieter De Crem (CD&V/N-VA) uit Aalter trekt naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, omdat Groen volgens hem de kieswetgeving en de wet op de privacy overtreden heeft.

Groen gaat volgens CD&V/N-VA te ver in hun campagne. “We stellen vast dat in Aalter aan de ‘nieuwe inwoners’ gepersonaliseerde brieven op adresetiket gestuurd worden, door Groen-lijsttrekker Mieke Schauvliege”, zegt Pieter De Crem. “Dat is een flagrante inbreuk op de kieswetgeving en de wetgeving voor de bescherming van privégegevens van individuen. De adressen van de nieuwe inwoners kunnen onmogelijk uit de wettelijk ter beschikking gestelde kiezerslijsten gehaald worden. Het is trouwens al de tweede keer op veertien dagen tijd dat Groen Aalter gepersonaliseerde adresbestanden misbruikt. Kandidaat Patrick Bleyenberg heeft het bestand van de Gezinsbond gebruikt, om de leden te vragen om een persoonlijke affiche aan te brengen en een naamstem uit te brengen. Stel je voor dat ik dat zou doen? De oppositie zou moord en brand schreeuwen.”

Mieke Schauvliege weerlegt de kritiek. “Wat wij hebben gedaan is perfect mogelijk en binnen de wetgeving”, zegt Schauvliege. “Het is duidelijk dat de moddercampagne is begonnen. Wij zouden graag willen dat iedereen zich op zijn eigen campagne focust en zich niet bezig houdt met de anderen.”

Ook Patrick Bleyenberg relativeert. “Ik heb niet de leden van Gezinsbond aangeschreven”, zegt Bleyenberg. “Ik heb wel veertig actieve vrijwilligers van de Gezinsbond een vrijblijvende mail gestuurd. Meer was dat niet. De vermenging van de Gezinsbond met politiek is misschien wel wat kies, dus ik zou het niet opnieuw doen.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • freddie van aert

    veel succes groen onze stem hebben jullie alvast

  • dirk germonprez

    Inbreuken op de kieswetgeving(???)...van wie zouden ze dat hebben geleerd?